Policija preverja nezakonite dodatke za pripravljenost na fakultetah

Generalna policijska uprava (GPU) je potrdila, da v primeru nezakonitih izplačil dodatka za stalno pripravljenost na devetih fakultetah Univerze v Ljubljani preverja, če so dani razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja. V primeru, da se bodo razlogi potrdili, bodo ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

LJUBLJANA > Na GPU so tako potrdili neuradne informacije Pop TV, da je tudi policija vzela nepravilnosti pod drobnogled, več informacij pa v tej začetni fazi postopka ne morejo dati.

Inšpektorat za javni sektor je ugotovil, da je devet od 11 ljubljanskih fakultet, na katerih je potekal inšpekcijski nadzor, svojim uslužbencem nezakonito izplačevalo dodatek za stalno pripravljenost. Med uslužbenci, ki so prejemali dodatek, so bili dekani, prodekani, tajniki ter strokovno-tehnični delavci na področju informatike, računovodstva in vzdrževanja.

Nadzor je nepravilnosti ugotovil na ekonomski fakulteti, fakulteti za družbene vede, fakulteti za elektrotehniko, fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, fakulteti za matematiko in fiziko, fakulteti za računalništvo in informatiko, fakulteti za socialno delo, fakulteti za šport ter filozofski fakulteti. Problematični nista bili le medicinska in veterinarska fakulteta.

Na ta način so fakultete med letoma 2012 in 2014 izplačale za 770.000 evrov bruto dodatka. Fakultete se morajo zdaj z zaposlenimi dogovoriti o načinu vračila dodatka. Zaposleni bodo morali vrniti le dodatke za zadnjih deset mesecev, ko so jih prejemali, saj tako določa zakon. Po podatkih ministrstva za javno upravo bodo morali vrniti okoli 190.000 evrov.

Največ izplačil dodatkov je prejela ekonomska fakulteta, ki jo je takrat vodil zdajšnji finančni minister Dušan Mramor. V torek je za Pop TV povedal, da ne namerava odstopiti z mesta ministra, saj je prepričan, da je imel za odobritev dodatka pravnoformalno pokritje. Poleg tega meni, da njegova odločitev ni imela javnofinančnih posledic. Po poročanju Radia Slovenija pa bo ekonomska fakulteta upravičenost izplačil dokazovala tudi na sodišču.

Z ljubljanske univerze so pred dnevi sporočili, da ne bodo ukrepali zoper dekane devetih fakultet, saj po njihovem kršitve niso bile namerne, temveč je šlo za napake, do katerih je prišlo zaradi pomanjkanja ustrezne ureditve na ravni univerze. Napake nameravajo v prihodnje odpraviti s sprejetjem skupnega pravilnika.

STA


Najbolj brano