Begunce z Obrežja pospešeno odvažajo v notranjost države

Z mejnega prehoda Obrežje, kjer se je včeraj zvečer po nekaterih ocenah zbralo več kot tisoč pribežnikov, jih danes z avtobusi pospešeno razvažajo v notranjost države. Malo pred poldnevom so napolnili šest avtobusov, še vedno pa jih na mejnem prehodu ostaja kakšnih 500.

Obrežje včeraj Foto: Vesna Humar
Obrežje včeraj Foto: Vesna Humar

BREŽICE, NOVO MESTO > Policija zaenkrat ne razkriva, ali jih bodo odpeljali v sprejemni center v Brežicah, kjer so zjutraj že sprejeli dva avtobusa z mejnega prehoda Rigonce. So pa policisti povedali, da želijo begunce čim rej prepeljati čez mejo, saj v nekaj urah pričakujejo poslabšanje vremena.

Tudi begunce na mejnem prehodu Rigonce začeli spuščati čez mejo

Begunce, ki pa od petka zvečer vztrajajo na maloobmejnem prehodu Rigonce, je slovenska policija začela spuščati preko meje, nato pa naj bi jih z avtobusi prepeljali v Brežice na registracijo. Čez mejo so že spustili družine z majhnimi otroki, ki sta jih naprej odpeljala dva avtobusa. Vse ostale policija miri, naj počakajo, ker naj bi odpeljali vse.

Slovenska policija sicer na mostu na Sotli med obema mejnima točkama tudi danes vzdržuje kordon, saj želijo begunci že od petka prečkati mejo v Slovenijo.

“Hvala Slovenija, hvala Slovenija.”

Beguncem, na mostu se jih je zbralo približno 100, še približno 100 pa naj bi jih bilo v vasi Harmica na hrvaški strani, so zjutraj povedali, da jih bodo v nekaj urah odpeljali v Slovenijo. Ob tem so se razlegli klici: "Hvala Slovenija, hvala Slovenija." Nekaj migrantov naj bi prek meje odpeljali že ponoči. V Harmico, kjer je lokalna železniška postaja, migranti prihajajo z vlakom, ki vozi vsako uro.

V petek do polnoči 1287 nezakonitih prehodov meje

Policija je v petek do polnoči zabeležila 1287 nezakonitih prehodov meje. Nezakonite prehode so zabeležili v Obrežju (1050), Dobovi (150), Brežicah (84) in Lendavi (tri). Med migranti, ki so mejo prečkali nezakonito, je največ Afganistancev (483), Sircev (470) in Iračanov (126), so sporočili s Policije.

Okoli dve tretjini sta moških, med vsemi pa je tudi okoli četrtina mladoletnikov. Največ migrantov je mejo prečkalo s Hrvaške, za veliko večino pa je končna postaja Nemčija. Največ migrantov je mejo prečkalo peš, manjši del pa z vlakom, še kažejo podatki.

Kot so povedali na Generalni policijski upravi, omenjeni podatki zajemajo le begunce, ki so državo prečkali nezakonito, in ne vključujejo beguncev, ki so imeli urejene dokumente in so državo prečkali zakonito.

Prvi begunci z Madžarske so v jutranjih urah prišli v Avstrijo. Okoli tisoč jih je prišlo prek mejnega prehoda Nickelsdorf v Heiligenkreuz na Gradiščansko. Z avtobusi so jih odpeljali proti Gradcu in Dunaju, je sporočila policija. Oblasti danes pričakujejo prihod več tisoč beguncev.

Policija zoper enega protestnika uporabila plinski razpršilec

Na hrvaški strani manjšega mejnega prehoda Rigonce pri Dobovi, kjer je v petek obtičalo večje število prebežnikov, zoper enega protestnika, ki je v skupini z drugimi protestniki skušal prebiti kordon policistov, pa je policija uporabila plinski razpršilec, vztraja še približno 40 prebežnikov.

Na novomeški PU so tudi zgodaj zjutraj pojasnili uporabo plinskega razpršilca, ki so ga v petek zvečer uporabili zoper posameznika na mejnem prehodu Rigonce. Kot so zapisali, je eden izmed policistov uporabil plinski razpršilec zoper protestnika, ki je v skupini z drugimi protestniki skušal prebiti kordon policistov. Skupina je stopnjevala nasilje nad policisti in vanje metala palice in plastenke. Posamezni protestniki so z vso silo policiste odrivali in nasilje usmerili v enega izmed policistov, zato je ta zoper enega nasilnega protestnika uporabil plinski razpršilec. Na novomeški PU pojasnjujejo, da uporabo prisilnih sredstev ureja pravilnik, ki natančno opredeljuje, kdaj sme policist uporabiti tovrstno prisilno sredstvo. Po podatkih policistov ob uporabi prisilnih sredstev ni bil nihče poškodovan. Plinski razpršilec pa nikakor niso uporabili zoper skupino oseb ali tujce, ampak zoper posameznika, ki je kršil javni red in mir, so še pojasnil na novomeški PU.

Policisti domnevajo, da so drugi verjetno prenočili kje v bližini meje na hrvaški strani. Več sto tujcev pa se je nabralo na hrvaški strani mednarodnega mejnega prehoda Obrežje.

V brežiškem sprejemnem centru je bilo zjutraj 119 prebežnikov, ki čakajo na postopek vračanja. Ostale tujce so prepeljali v sprejemne centre po državi, kjer potekajo postopki evidentiranja, in v Center za tujce v Postojni.

V Celju so na primer ponoči v prostorih Srednje ekonomske šole na podlagi odločb o namestitvi omogočili namestitev 200 migrantom. Večinoma gre za državljane Sirije in Afganistana, ki so jih v Celje prepeljali s štirimi avtobusi, je zapisano na spletni strani Policije.

Ponoči okoli 1. ure so v Gornjo Radgono v nastanitveni center na Sejmišče štirje avtobusi iz Brežic prepeljali 198 prebežnikov. Pretežno naj bi šlo za družine z otroki, državljane Sirije. Kot so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota, v centru potekata nastanitev in najava za vrnitev na podlagi sporazuma o vračanju oseb med državama, saj nihče od tujcev ni zaprosil za mednarodno zaščito. Predvidoma je v pripravi še več tujcev za prevoz v Gornjo Radgono, navajajo na omenjeni policijski upravi.

V Črni les pri Lenartu pa so prepeljali približno 150 migrantov.

Z Madžarske je v Avstrijo ponoči prišlo več tisoč beguncev. Na dveh glavnih mejnih prehodih na Gradiščanskem, Nickelsdorf in Heiligenkreuz, jih je po podatkih policije prišlo 6700. Z avtobusi jih bodo odpeljali proti Dunaju.

Noč je minila mirno

Drugega posebnega dogajanja ponoči ni bilo, posebnosti ni bilo ponoči tudi na zeleni meji, ki jo predvsem s pomočjo termovizije policija po lastni oceni dobro obvladuje. Promet na dolenjski avtocesti je bil, zaradi ljudi, ki so hodili po cesti in ob njej, pri priključku Obrežje proti tamkajšnjemu mejnemu prehodu kratek čas oviran, avtocestni promet pa policisti sproti prilagajo varnostnim razmeram. Na mejnem prehodu Obrežje je na vstopu v Slovenijo promet zaprt za tovorna vozila.

Po podatkih policije ostaja mednarodni železniški promet na mejnem prehodu Dobova danes do predvidoma 18. ure zaprt.

STA


Najbolj brano