Pol koraka bliže rušenju cestninskih postaj

Dars je včeraj na svoji spletni strani objavil razpis za elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku. Rok za oddajo ponudb je 60 dni. Ob vzpostavitvi elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku cestninske postaje ne bodo več potrebne, zato jih bodo porušili.

Kljub temu, da je od uvedbe vinjet minilo že sedem let, zaradi 
cestninjenja tovornjakov še vedno vozimo skozi cestninske 
postaje. Ko bo uveden sistem elektronskega cestninjenja, jih 
bodo vendarle podrli. Foto: Helena Race
Kljub temu, da je od uvedbe vinjet minilo že sedem let, zaradi cestninjenja tovornjakov še vedno vozimo skozi cestninske postaje. Ko bo uveden sistem elektronskega cestninjenja, jih bodo vendarle podrli. Foto: Helena Race

LJUBLJANA > Cestninska shema bo zajemala vsa vozila, težja od 3,5 tone, vključno z avtobusi, pri čemer bodo opredeljene določene izjeme. Za vsa ostala vozila, težka manj kot 3,5 tone, bo še vedno veljal dosedanji sistem z vinjetami.

Projekt mora biti od podpisa pogodbe zaključen najpozneje v letu dni. Razpisna dokumentacija za elektronsko cestninjenje je v tehnološkem smislu odprta in temelji predvsem na funkcijskih zahtevah. Odločitev o izboru tehnologije cestninjenja je v celoti prepuščena ponudnikom, seveda v okviru zahtev, ki jih glede tega postavlja evropska direktiva o interoperabilnosti cestninskih sistemov.

Dars bo z rušenjem cestninskih postaj začel po vzpostavitvi elektronskega cestninjenja. Dokler ta ne bo vzpostavljen in testiran, bodo cestninske postaje ostale.

Projekt elektronskega cestninjenja sicer poteka že dlje časa. Prvi razpis je Dars objavil že avgusta leta 2011, a ga je vlada po večkratnem podaljšanju marca leta 2012 ustavila. Februarja leta 2013 je bil objavljen drugi razpis, a je Državna revizijska komisija postopek zbiranja ponudb razveljavila - takrat se je na razpis prijavila le družba Kapsch TrafficCom, dva interesenta pa sta se še pred tem pritožila -, Dars pa je na osnovi priporočil komisije in sklepa vlade pripravil novo razpisno dokumentacijo.

STA


Najbolj brano