Pokojnine v 2016 usklajene

Sodeč po zagotovilu premierja Mira Cerarja lahko upokojenci v začetku prihodnjega leta pričakujejo uskladitev pokojnin. Na vprašanje o še ne dokončno rešenem vprašanju vojnih odškodnin je premier dal vedeti, da ne bo odpiral vprašanj, ki bi lahko poslabšala odnose z Nemčijo.

Sodeč po zagotovilu premierja Mira Cerarja lahko upokojenci 
v začetku prihodnjega leta pričakujejo uskladitev pokojnin. Foto: Leo Caharija
Sodeč po zagotovilu premierja Mira Cerarja lahko upokojenci v začetku prihodnjega leta pričakujejo uskladitev pokojnin. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Usklajevanje pokojnin je povezano s koalicijsko zavezo. Na včerajšnji seji DZ, na kateri so premier Miro Cerar in ministri odgovarjali na vprašanja in pobude poslancev, je nanjo spomnil Franc Jurša iz Desusa. Pred sprejetjem rebalansa proračuna za letošnje leto so namreč v koaliciji dosegli soglasje za usklajevanje pokojnin v januarju 2016 v primeru 2,5-odstotne gospodarske rasti leta 2014.

“Političnih zavez se bom držal in se jih držim,” je zagotovil Cerar. Obljubil je, da bo vlada storila vse, da omenjeno zavezo izpolni. Zaveda se, da se pokojnine že nekaj časa ne usklajujejo in da je kriza prizadela tudi upokojence. Ob izpolnjevanju zaveze pa premier poziva k javnofinančni vzdržnosti.

V parlamentu se je po dolgem času spet pojavilo vprašanje vojnih odškodnin materialnim oškodovancem druge svetovne vojne, ki ga je sprožila poslanka ZL Violeta Tomić. Spomnila je, da letos mineva 70 let od konca druge svetovne vojne, v kateri je umrlo skoraj sedem odstotkov prebivalstva Slovenije. Po koncu vojne so zavezniške sile na mirovnih konferencah od agresorskih držav zahtevale poplačilo vojne škode, a Jugoslavija je je dobila povrnjen le del. Violeta Tomić je želela pojasnilo, kdaj bo vlada začela z aktivnostmi za poplačilo gmotne škode in kdaj bo pripravila ustrezni zakon. DZ je sicer vlado pozval k ukrepanju že leta 1994.

Po Cerarjevih besedah Slovenija še vedno sodi, da vprašanje odškodnin ni dokončno urejeno. V Nemčiji nasprotno menijo, da je bilo to vprašanje že rešeno in da so bile vse njene obveznosti izpolnjene v času nekdanje Titove Jugoslavije. ”Težko bi našli državo, ki meni, da je bila odškodnina poplačana pravično,” se strinja Cerar. Slovenija pa je upoštevala vse okoliščine in je to vprašanje izločila iz bilateralnih odnosov z Nemčijo po vstopu v EU leta 2004, je pojasnil. Sam ne želi, da bi pogrevanje poslabšalo odnose z Nemčijo in drugimi vpletenimi državami. Slovenija pa za škodo, ki je bila posameznikom in družbi povzročena s strani druge države, ne more prevzemati odgovornosti, je dodal.

Na vprašanje Mateja Tonina (NSi), kakšne ukrepe vlada načrtuje za pomoč podjetjem pri razdolževanju in prestrukturiranju, je Cerar odgovoril, da ministrstvo za finance že pripravlja prenovo zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. V te procese se bo bolj aktivno vključila tudi slaba banka, je dodal.

Premier je včeraj zavrnil očitke o pristranskosti kandidacijskih postopkov za izbiro slovenskih sodnikov za Sodišče EU in Evropsko sodišče za človekove pravice. Jože Tanko (SDS) je izrazil dvom v nepristranskost postopka, ker se je Cerar med obiskom v Luxembourgu osebno srečal samo z enim od kandidatov, z Markom Ilešičem. Ta je ostal brez protikandidata, saj je Verica Trstenjak minuli teden odstopila od kandidature.

DAVORIN KORON


Najbolj brano