Pojavljajo se lažne strani za vstop v NLB Klik

Nova Ljubljanska banka (NLB) opozarja, da se je danes pojavila nova oblika poskusa zlorabe spletne banke NLB Klik, s katero želijo nepooblaščene osebe pridobiti identifikacijske podatke za dostop do spletne banke. Nepooblaščene osebe uporabnikom pošiljajo pošto z lažnega naslova klikotp@nlbklik.si, v njej pa povezavo na lažno spletno stran.

Fotografija je simbolična. Foto: Can Stock Photo
Fotografija je simbolična. Foto: Can Stock Photo

LJUBLJANA > Ne gre za vdor v sistem NLB, temveč za lažno spletno stran, prek katere želijo nepooblaščene osebe pridobiti identifikacijske elemente za dostop do spletne banke z uporabo generatorja enkratnih gesel (OTP), pravijo v NLB.

Poskusi pridobivanja gesel tudi za spletno banko NKBM

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) opozarja, da so zaznali več primerov pošiljanja zavajajočih sporočil prek e-pošte, ki pozivajo k prijavi v ponarejeno spletno banko Bank@Net. Namen tovrstnih sporočil je prepričati prejemnika sporočila, da izbere ponarejeno povezavo, ki služi nelegalni pridobitvi uporabniškega imena in gesla. Kot so danes sporočili iz NKBM, so uporabnike svoje spletne banke o pojavu lažnega elektronskega sporočila že obvestili. Če uporabniki dobijo takšno elektronsko pošto, naj ne odpirajo povezave oz. se ne prijavljajo in naj sporočilo nemudoma izbrišejo. Več informacij lahko uporabniki dobijo na spletni strani www.nkbm.si, po e-pošti bankanet@nkbm.si, Skypu: NovaKBM.Bankanet ali telefonu 02 229 27 60.

NKBM nikoli ne pošilja tovrstnih sporočil oz. od svojih uporabnikov ne zahteva posredovanja identifikacijskih elementov po elektronski pošti. Prav tako jih na ta način svojim uporabnikom tudi ne sporoča, še sporočajo iz NKBM.

Podoben primer goljufije - poskus pridobivanja identifikacijskih podatkov za vstop v spletno banko - so danes zaznali tudi v Novi Ljubljanski banki (NLB) za NLB Klik.

Nepooblaščene osebe v poštni predal posredujejo elektronsko pošto, kjer je kot pošiljatelj navedena Nova Ljubljanska banka, v podrobnostih pa je dejansko naveden drug naslov pošiljatelja - lažni naslov klikotp@nlbklik.si. V sporočilu je navedena aktivna povezava "Dostop do vašega računa", za katero se skriva lažna stran, kjer naj bi uporabnik vpisal svoje uporabniško ime in enkratno geslo za vstop v NLB Klik.

NLB uporabnike opozarja, da gre za zlonamerno elektronsko pošto. Uporabnike NLB Klika so že opozorili, naj ne vnašajo svojih identifikacijskih elementov, temveč naj sporočilo nemudoma izbrišejo in jih o dogodku obvestijo po telefonu 01 477 20 60 ali 01 477 20 00 oziroma jim pošljejo sporočilo na naslov info@nlb.si.

V NLB poudarjajo, da je za varno poslovanje z NLB Klikom ključnega pomena skrb za varnost uporabnikovega osebnega računalnika oz. mobilnih naprav in upoštevanje pravil za varno poslovanje, ki so objavljena na http://www.nlb.si/klik#tab-zlata-pravila.

STA


Najbolj brano