Pogovori o prodaji Telekoma se nadaljujejo

Pogovori med upravo SDH in britanskim skladom Cinven glede prodaje Telekoma Slovenije se nadaljujejo. V holdingu sicer še čakajo na uradni odziv Cinvena na sredino odločitev nadzornikov SDH, da sprejmejo osnovno Cinvenovo ponudbo, ne pa tudi torkovih dopolnitev. V Cinvenu medtem pravijo, da sklep nadzornikov razumejo kot zavrnitev ponudbe.

Pogovori med upravo SDH in britanskim skladom Cinven 
glede prodaje Telekoma Slovenije se nadaljujejo.  Foto: STA
Pogovori med upravo SDH in britanskim skladom Cinven glede prodaje Telekoma Slovenije se nadaljujejo.  Foto: STA

LJUBLJANA > Potem ko je nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) v sredo odločil, da sprejema osnovno Cinvenovo ponudbo z 20. marca, dopolnjene ponudbe, podane v torek, pa ni obravnaval, je predsednik uprave SDH Matej Pirc danes povedal, da se pogovori med upravo SDH in Cinvenom nadaljujejo.

V SDH sicer še čakajo na uradni odziv Cinvena, britanski sklad pa je danes zjutraj medijem sporočil, da po njihovem razumevanju sredine odločitve nadzornikov SDH njihova ponudba ni bila sprejeta.

Neuradno se omenja, da je rok za odločitev Britancev petek opolnoči, zadeve pa so še v celoti odprte. Odziv Cinvena naj tako ne bi pomenil napovedi umika iz postopka.

Kakšne so spremembe v Cinvenovi torkovi ponudbi, ni znano, po navedbah Cinvena pa se nanašajo na zamude v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji.

V makedonski agenciji za varstvo konkurence so za spletni portal 24ur.com povedali, da imajo za odločitev glede koncentracije po združitvi hčerinskih družb Telekoma Slovenije in Telekoma Austria po zakonu čas do 9. julija, zato ocenjujejo, da na njihovi strani ni nobenih zamud ali zapletov.

V Cinvenu so sicer prepričani, da je predlagano dopolnilo koristno za vse vpletene strani, ker zmanjšuje tveganje za neuspešen zaključek transakcije, in ob domnevi, da bosta omenjena posla v Sloveniji in Makedoniji pridobila potrebna soglasja regulatorjev, ne spremeni ekonomskih pogojev ponudbe.

Nadzorniki SDH so sicer upravo holdinga zadolžili, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe, nato pa bodo zopet odločali o končnem soglasju k prodaji.

Uprava bo morala v pogajanjih upoštevati tudi sklepe vlade kot skupščine SDH iz minule nedelje. Ta je zahtevala, da se v pogodbo vnesejo določila o ohranitvi statusa samostojne družbe in sedeža Telekoma v Sloveniji ter opcijska pogodba o odkupu družbe Soline.

Danes so se nadaljevali tudi odzivi na sredino odločitev nadzornikov SDH.

Premier Miro Cerar je dejal, da je bila sredina odločitev nadzornikov velik korak naprej v smeri odločanja o prodaji, da je v skladu s stališči vlade, ki je pred tem odpravila pomisleke SDH, in v skladu z izhodiščem nadzornega sveta SDH, da je prodaja primerna in ekonomsko upravičena. Zdaj je po njegovih besedah na potezi Cinven.

O informaciji, da naj bi ta v torek z dopolnilom k ponudbi želel znižati ceno delnice, je Cerar dejal, da s tem ni uradno seznanjen. Kot je poudaril, je treba preveriti, ali takšna ponudba dejansko obstaja ali pa gre morda za nezanesljive prenose informacij.

Minister za finance Dušan Mramor je ocenil, da je odločitev logična in pričakovana, saj je bila potrditev zavezujoče ponudbe z 20. maja edino, o čemer je lahko razpravljal SDH. Minister pa zadeve podrobneje ni komentiral, ker uradnega odziva Cinvena še ni poznal.

Finančni analitik Domen Granda iz borznoposredniške hiše GBD je ocenil, da je odločitev nadzornikov Cinven stisnila v kot, saj je zdaj manj prostora za znižanje ponudbe. Granda je sicer menil, da bo posel izveden in da bo Telekom prodan, saj da se Cinven “zaveda, da mu za Telekom Slovenije ne bo potrebno ponuditi premije in si želi uresničitve posla, ki je pozitivna za obe strani”.

Predsednik SD Dejan Židan je medtem dejal, da se je SDH odločil tako, da ni nič odločil, saj da so nadzorniki odločali o nepopolnem gradivu. Židan je menil, da sta verjetno tako uprava SDH kot tudi premier Miro Cerar pritiskala na nadzornike, da odločajo, čeprav niso imeli popolnih informacij. Židan je zavrnil mnenja, da sta nasprotovanje SD prodaji Telekoma Slovenije in afera Veberkom znižala ceno podjetja.

Predsednik Desus Karl Erjavec je izrazil upanje, da bodo nadzorniki SDH končno odločitev sprejeli transparentno in zakonito ter da bodo ugotovili, ali je ponujena cena za Telekom primerna. Erjavcu se sicer ne zdi dobro, da se ponudba v času postopka prodaje ves čas spreminja.

Poslanec SDS Andrej Šircelj je odločitev nadzornikov označil za razumljivo, potezo Cinvena, ki je dopolnil svojo že podano končno ponudbo, pa za nenavadno. Poudaril je, da da vsakršno sprenevedanje, cincanje ali igranje ping ponga med vlado in nadzornim svetom vpliva na tuje investitorje, na verodostojnost države in vlade ter na ceno delnic.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je menila, da so se nadzorniki SDH v sredo odločili pravilno, izrazila upanje, da bo Telekom prodan po ceni, kot je bila dogovorjena 20. maja, in da “bodo tako nekateri izgubili svoje bankomate”. Po njenem mnenju so nekatere koalicijske stranke zaradi cincanja oziroma nasprotovanja prodaji Telekoma pripomogle k znižanju cene podjetja, s čimer da so Sloveniji povzročile okrog 260 milijonov evrov škode.

Telekomova delnica je v današnjem trgovanju na Ljubljanski borzi, potem ko je med trgovanjem že presegla 100 evrov, končala pri 98,52 evra, kar je okoli pol odstotka višje kot v sredo.

STA


Najbolj brano