Pogojevanje daril dedka Mraza s pridnostjo je za otroke škodljivo

Grožnje s frazami 'Če ne boš priden, ti božiček oz. dedek Mraz ne bo nič prinesel' so za discipliniranje otrok škodljive, opozarja Lea Mahnič, svetovalka za vzgojo otrok po filozofiji terapevta Jesperja Juula. Kot pojasnjuje, je pojem priden za otroke nejasen, saj ima vsak človek svojo predstavo o pomenu te besede, zato otrok ne zmore ugoditi vsem.

LJUBLJANA > Pojem priden lahko za nekoga pomeni nekaj popolnoma drugega, kot je predstava pomena besede priden za učiteljico v šoli ali prodajalko v trgovini, izpostavlja Mahničeva z zasebnega inštituta za izobraževanje in svetovanje UJE. "Vsak človek po svoje razume besedo priden, zaradi česar otrok ne more vsem ugoditi. Lahko je le ponižen, tih in bogaboječ. Ko bo prišel v šolo ali službo, kjer bodo od njega zahtevali kreativnost in samoiniciativnost, pa bo to za 'pridnega' otroka zelo težka naloga," pravi Mahničeva in dodaja, da je tako ravnanje vzgajanje s strahom.

Ob tem Mahničeva izpostavlja še drugi vidik take vrste žuganja otrokom. Kljub temu, da odrasli otrokom pogosto ves predpraznični čas žugajo s frazo 'Nisi priden, zato ti dedek Mraz ne bo nič prinesel', dobri mož vendarle prinese darila. Kot pojasnjuje, to v otroku povzroči zmedo zaradi nedoslednosti, saj se dejanje ne ujema z besedami odraslih.

Svetovalka za učne pristope zato odraslim svetuje, naj ob komunikaciji z otrokom, ko je ta nekaj naredil narobe, govorijo o otrokovem ravnanju in ne o otroku. "Skoncentrirajmo se na dejanje, ki ga otrok naredi, mu razložimo ali skupaj z njim poiščimo rešitev, kako bi lahko naslednjič ravnal bolje. Če želimo primerno vedenje, je dobro, da otrok to ozavesti in ponotranji, ne da to počne zato, ker sicer sledi kazen," pravi Mahničeva in dodaja, da se sicer lahko zgodi, da bo otrok priden le, ko bodo odrasli prisotni, sicer pa bo ravnal po svoje. "Tako vedenje vodi v laži in prikrivanje, saj otrok ve, da vam ni všeč, če nekaj počne. Potem boste pogosto slišali otroka reči: nisem bil jaz, pa čeprav v bližini ni nikogar, ki bi isto sploh lahko naredil," pravi Mahničeva.

Odraslim svetuje, naj za označevanje otrok ne uporabljajo etiket, kot so priden, neroden, poreden, neumen in podobnih, saj te otroku nič ne pomenijo, razen tega, da dobi jasno sporočilo, da tak, kot je, ni dober. Ob tem odrasle opominja, da tudi v pogovoru med odraslimi ne uporabljamo fraz, kot je na primer 'bodi priden', ampak smo konkretni v svojih željah ali pričakovanjih.

STA


Najbolj brano