Podpisi za preiskavo Teš 6: zaenkrat kaže dobro

Postopek zbiranja podpisov poslancev za uvedbo parlamentarne preiskave o odgovornosti politike pri Tešu 6, ki ga vodi Združena levica (ZL), bo formalno stekel prihodnji teden. Kot so povedali v ZL, ki je ta teden sicer že vodila pogovore o tem, zaenkrat "kaže dobro". Za uvedbo preiskave mora podpise prispevati tretjina poslancev, torej 30.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Za uvedbo preiskave se je zavzela stranka TRS, ki je del ZL. Predsednik TRS Matjaž Hanžek je na novinarski konferenci v začetku tedna ocenil, da bi lahko zbrali dovolj podpisov.

Teš 6 že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti. Tako je projekt pod drobnogled vzela tudi policija, nedavno se je končal del preiskav. Kriminalistična preiskava se je v delu, povezanem s finančnimi tokovi, ki so končali pri dobavitelju glavne tehnološke opreme Alstomu, končala. Skupna škoda, ki so jo v preiskavi sumov nepravilnosti pri poslovanju Teša v tem delu ugotovili kriminalisti, znaša več kot 284 milijonov evrov oz. skoraj 285 milijonov evrov. Toliko namreč znaša premoženjska korist, ki jo je pridobil Alstom. Kriminalisti so v tem delu podali kazenske ovadbe zoper 10 fizičnih oseb, med temi so štirje odgovorni iz Teša, dve osebi pa sta iz tujine. Preiskava medtem še vedno poteka pri drugih nepravilnostih, pod drobnogledom so finančni tokovi v drugih smereh. Slovenski kriminalisti pri preiskavi sodelujejo z varnostnimi organi iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Nemčije, Švice in Francije.

ZL ima šest poslancev, računajo pa še na podpise poslancev NSi, Desus, SMC in ZaAB. Poslanec ZaAB Jani Möderndorfer je nedavno predsedniku vlade Miru Cerarju podal poslansko pobudo za podporo odreditvi parlamentarne preiskave v zadevi Teš 6.

V ZL pa so nekoliko zadržani glede prispevanja podpisov SD, a jih z optimizmom navdaja, da sta Dejan Židan in Matevž Frangež, ki sta zdaj kmetijski minister in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ob glasovanju o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke Termoelektrarni Šoštanj (Teš) takrat kot poslanca glasovala proti temu.

Projekt izgradnje Teša 6 po Hanžkovih besedah ni le "problem korupcije, temveč tudi širši, od spoštovanja pravne države do vpletanja in prepletanja politike". Če ne bodo dobili dovolj podpisov, bodo videli, "koliko veljata pravna država in preganjanje korupcije", je dodal.

Teš 6, zdaj vreden 1,428 milijarde evrov, so septembra vključili v elektro-energetsko omrežje. Preizkusno obdobje bo po časovnici, ki so si jo zadali v Šoštanju, trajalo do 26. junija prihodnje leto, pred tem je spomladi predviden tehnični pregled. Zatem je predvidena pridobitev obratovalnega dovoljenja. Po 26. juniju 2015 se bo začelo enoletno obratovanje v garancijski dobi, a je to po pojasnilih Teša že redno obratovanje.

STA


Najbolj brano