Podpise za gradnjo drugega tira zbirali tudi v Mariboru

Predstavniki zaposlenih Luke Koper so danes na Trgu svobode v Mariboru zbirali podpise za drugi železniški tir Koper-Divača in za razvoj oz. obstoj koprskega pristanišča. "Zbrali smo med 600 in 700 podpisov in s tem izrazili podporo začetku gradnje drugega tira," je dejal član sveta delavcev Luke Koper Hasan Felić.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

MARIBOR > Zaposleni v Luki so doslej v več mestih, nazadnje v Ljubljani, zbrali skupaj že več kot 30.000 podpisov za drugi tir in razvoj pristanišča. Akcije zbiranja podpisov bodo najverjetneje nadaljevali, naslednja bo v Novi Gorici. O tem, kdaj bo točno akcija, se bodo še pogovorili na svetu delavcev, je dejal Felić.

Pred kratkim so namreč izvolili novo vodstvo sveta delavcev, zato morajo preveriti podporo akciji tudi pri drugi sestavi sveta, je dejal Felić. Ob tem je dodal, da bo več znanega po 6. juniju, ko bodo na skupščini izvolili novega predsednika sveta delavcev.

Kot pojasnjuje Felić, je cilj akcije ozavestiti slovensko javnost o pomenu koprskega pristanišča za celotno gospodarstvo, o nujnosti izgradnje dodatnega železniškega tira med Koprom in Divačo, saj je sedanji tir najbolj ranljiv člen slovenskega železniškega omrežja, in o nevarnosti eksperimentiranja z modelom upravljanja pristanišča. To mora ostati enotno, nevtralno in pod okriljem enega koncesionarja, če želimo njegovo rast in razvoj, je dodal.

"Stremimo k temu, da država financira drugi tir. Zahtevamo pa revizijo projekta, da se bo dejansko izkazalo, koliko bo stala investicija," je dodal Felić.

Predsednik vlade Miro Cerar je sicer v petek ob obisku Luke Koper poudaril, da vlada ne bo odstopila od projekta drugega tira in bo storila vse za njegovo izgradnjo. Gradbeno dovoljenje za drugi tir je prav v petek postalo pravnomočno, sam pa si bo kot predsednik vlade prizadeval, da prvo lopato za drugi tir zasadijo še v tem mandatu.

STA


Najbolj brano