Podpise za referendum bodo zbirali med 2. novembrom in 6. decembrom

Predsednik DZ Milan Brglez je za prvi dan zbiranja podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi določil 2. november, zadnji dan pa je 6. december, je navedeno na spletni strani DZ. Pobudo za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma so v sredo vložili predstavniki Radia Študent.

Predsednik DZ Milan Brglez je za prvi dan zbiranja podpisov 
v podporo zahtevi za razpis referenduma o dopolnitvi zakona 
o obrambi določil 2. november, zadnji dan pa je 6. december, 
je navedeno na spletni strani DZ. Foto: STA
Predsednik DZ Milan Brglez je za prvi dan zbiranja podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi določil 2. november, zadnji dan pa je 6. december, je navedeno na spletni strani DZ. Foto: STA

LJUBLJANA > Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40.000 volivk in volivcev, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov. Kot je navedeno na spletni strani DZ, je pobudnik za zbiranje podpore določil geslo: Proti militarizaciji.

Kot je ob vložitvi pobude za začetek referendumskih aktivnosti v sredo povedala odgovorna urednica Radia Študent Martina Dervarič, so zadovoljni, da so s tem prvim korakom odprli možnost javne razprave o tej problematiki.

Milan Brglez je v četrtek sicer ocenil, da gre pri vložitvi pobude za začetek referendumskih aktivnosti glede zakona o obrambi za “eno veliko zavlačevanje”. To bo škodilo policistom in vplivalo na varnost, prispeva lahko tudi k okrnjenemu ugledu države v mednarodni skupnosti, je dejal Brglez in še ocenil, da nikakor ne gre za referendum proti militarizaciji.

Dopolnitev zakona o obrambi, ki jo je DZ sprejel 21. oktobra, namreč omogoča, da DZ na predlog vlade vojski dodeli dodatna pooblastila pri pomoči policiji. Za dopolnitev zakona sta se vlada in DZ odločila ob iskanju rešitev pri obvladovanju begunskega toka.

STA


Najbolj brano