Podjetnik leta postal “zaščitnik pred udari strel”

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in revija Podjetnik sta podelili priznanje podjetnik leta. Tega je na drevišnji slovesnosti v Ljubljani prejel Otmar Zorn, lastnik podjetja Varsi, kjer izdelujejo tako imenovane varistorje, ki ščitijo pred udari strel.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in revija Podjetnik sta podelili priznanje podjetnik leta. Tega je na drevišnji slovesnosti v Ljubljani prejel Otmar Zorn (desno). Foto: STA
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in revija Podjetnik sta podelili priznanje podjetnik leta. Tega je na drevišnji slovesnosti v Ljubljani prejel Otmar Zorn (desno). Foto: STA

LJUBLJANA > Otmar Zorn je komisijo prepričal s svojo zmagovalno formulo uspeha.

Varsi je edino podjetje v Evropi, ki izdelujejo varistorje, ki zaščitijo vse od manjših naprav (TV, računalniki) do velikih transformatorjev, vetrnih elektrarn in tako dalje pred udari strel.

Zorn je poleg Varsija tudi lastnik in direktor družbe Iskra Zaščite, ki vgrajuje te varistorje. Iskra Zaščite so med tremi vodilnimi svetovnimi proizvajalci prenapetostnih zaščit.

Množična proizvodnja je domena Kitajcev

“Tu ni prihodnosti, množična proizvodnja bo domena Kitajcev, ostali bomo morali staviti na znanje,” je, kot so sporočili z OZS, dejal Zorn.

Na Kitajskem so skupaj s partnerjem odprli nov proizvodni obrat Iskre Zaščite, v katerem delajo za kitajski in ameriški trg. Načrtujejo tudi tovarne v Braziliji, Indiji in Srbiji, letos naj bi končali proizvodnjo v Rusiji.

Da bi v prihodnje še izboljšali svoj položaj, usmerjajo moči v nove tržne niše, specialne rešitve, energetski menedžment, storitve in sisteme. Kot je pojasnil Zorn, tu ni nič revolucionarno novega, je pa tu večja dodana vrednost.

Predsednik OZS Branko Meh je na slovesnosti spomnil, da je Slovenija na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti zdrsnila za osem mest in pristala na 70. mestu.

Želijo boljše poslovno okolje

“Vendar pa današnji nominiranci s svojimi uspešnimi zgodbami dokazujejo, da situacija v Sloveniji le ni tako črnogleda. Da zmoremo in da znamo, kljub naši majhnosti,” je še dejal Meh in vlado pozval, da čim prej najde resornega ministra, podjetnikom in obrtnikom pa zagotovi boljše poslovno okolje.

Poleg Zorna sta bila za najstarejše slovensko priznanje podjetnikom, podjetnicam in podjetniškim skupinam - tokrat so ga namreč podelili že štiriindvajsetič - nominirana še Simona Petrič iz podjetja Elvez in Marko Pleško iz podjetja Cosylab.

Petričeva od leta 2009 vodi družinsko podjetje Elvez, ki ima dva proizvodna programa: program kabelske konfekcije in program plastike. V zadnjih sedmih letih so največ pozornosti namenili tehničnemu napredku, stabilizaciji proizvodnega procesa in krepitvi celotne organizacije. Zdaj se bodo bolj strateško usmerili v krepitev sodelovanja z obstoječimi partnerji in v iskanje novih ustreznih kupcev.

Pleško je s skupino študentov z Inštituta Jožef Stefan konec 90. let začel sodelovati z nemškimi strankami pri razvoju kontrolnih sistemov za pospeševalnike, kasneje so ustanovili Cosylab. Razvijajo kontrolne sisteme za velike raziskovalne in znanstvene naprave. V tržni niši krmilnih sistemov pospeševalnikov in drugih velikih infrastrukturnih naprav so vodilno podjetje na svetu.

Lani je podjetnik leta postal direktor podjetja Duol Dušan Olaj, in sicer za svoje delo in inovativni poslovni model.

STA


Najbolj brano