Počivalšek: Naredili bomo vse, da stečaja Cimosa ne bo

Italijanski sklad Palladio Finanziaria je DUTB obvestil le, da namerava objaviti odstop od nakupa koprskega Cimosa, tako da odstop še ni uraden, je danes dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek in dodal, da pričakuje nadaljevanje pogovorov z Italijani. Če bo posel padel v vodo, pa bodo naredili vse, da stečaja Cimosa ne bo, je zatrdil.

Zdravko Počivalšek Foto: STA
Zdravko Počivalšek Foto: STA

LJUBLJANA > Uradnega odstopa italijanskega sklada od nakupa Cimosa v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki koordinira prodajo Cimosa, še niso dobili, je po sestanku, ki ga je imel s predstavniki DUTB, Slovenskega državnega holdinga (SDH) ter ministrstev za gospodarstvo in finance, v izjavi za novinarje dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Na srečanju so po njegovih besedah vzeli na znanje sporočilo Italijanov in razloge zanj, to je, da DUTB in hrvaška Agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) še nista sklenili dogovora. Sklenili so, da bodo italijanski sklad, glede na to, da je zaenkrat napovedal samo namero odstopa od nakupa, povabili k nadaljevanju pogovorov in da se bodo ti vabilu odzvali.

“Dogovor DUTB in DAB je res v zadnji fazi, zato od Hrvaške pričakujemo, da do torka zjutraj pripravi zadnji odgovor na ponudbo DUTB,” je izpostavil Počivalšek.

Ker so stvari tako daleč, je bil nad današnjo potezo Italijanov presenečen. Kot je zatrdil, so naredili vse, da bi bil posel sklenjen. Prav zato verjame, da se bodo dobro končali tudi pogovori s Palladio Finanziaria.

Ob tem se je obregnil ob dejstvo, da je s hrvaškim ministrom za državno premoženje Goranom Marićem sklenil konkreten dogovor, a je hrvaška vlada k njemu samovoljno dodala svoje pogoje.

Lidia Glavina, ki začasno vodi SDH, je potrdila, da so pogovori s hrvaško stranjo intenzivno potekali tudi danes. Tudi ona je optimistična, da bo sporazum v torek usklajen in da bo transakcija s strani Italijanov na koncu uspešno zaključena. Dodala je, da se bodo potrudili zaščititi Cimos.

V primeru, da bi posel padel v vodo, pa bodo, tako minister, naredili vse, da Cimos rešijo pred stečajem in ohranijo delovna mesta v Sloveniji. Na vprašanje, kako bodo to storili, je odgovoril, da je o načinih še preuranjeno govoriti.

Italijanski sklad Palladio Finanziaria oziroma njegova družba TCH Cogeme je odstopil od nakupa Cimosa, so danes medijem sporočili iz Alte, ki je pri nakupu svetovala Italijanom. TCH Cogeme se je po njihovih besedah za to odločil, ker do danes še ni rešen spor med Cimosom in hrvaško slabo banko DAB.

STA


Najbolj brano