Počivalšek odobrava prevzem upravljanja hotelov s strani DUTB

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes za Dnevnik Televizije Slovenija podprl petkov prevzem upravljanja hotelov s strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot je poudaril, se mora “slovenski turizem bolj internacionalizirati, kot se je doslej”.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dejal, da je 
prevzem upravljanja hotelov s strani  DUTB šele prvi korak v 
finančnem prestrukturiranju. Foto: STA
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dejal, da je prevzem upravljanja hotelov s strani DUTB šele prvi korak v finančnem prestrukturiranju. Foto: STA

LJUBLJANA > Zdravko Počivalšek je pojasnil, da je slovenski turizem v večji meri, vsaj na področju rasti in razvoja, odvisen od tujih turistov, in če hočemo privabiti več kot 65 odstotkov tujih turistov, bi bilo dobro, da privabimo še kakega tujega lastnika. Drugi razlog za internacionalizacijo pa je po njegovem mnenju stik z novimi znanji.

Dejal je, da je ta poteza DUTB šele prvi korak v finančnem prestrukturiranju. Potrebna sta še dva, in sicer poslovno prestrukturiranje, ki mora zajeti stroškovni pristop, nadgradnjo prodajne in promocijske politike ter nov investicijski ciklus. Tretji korak pa je prodaja oziroma privatizacija. Kot je še napovedal minister, bodo DUTB ocenjevali po drugem in tretjem koraku.

Predsednik združenja hotelirjev Gregor Jamnik pa je za Dnevnik pojasnil, da jih skrbi predvsem dejstvo, da je lastnica banka, saj banke v Sloveniji v preteklosti načeloma niso najbolje upravljale s hoteli. “Prav tako nas skrbi kratkoročnost lastništva, ki so jo napovedali, torej največ tri do pet let, in kakšna bo njihova strategija razvoja in upravljanja teh hotelov ter na kakšen način jih bodo prodali in komu,” je še dejal.

DUTB je sicer s pretvorbo terjatev v kapital prevzela upravljanje hotelov družb, da bi izboljšala poslovanje in s tem vrednost premoženja. Lastništvo naj ne bi bilo dolgoročno. Največji delež predstavljajo sredstva družbe Sava Turizem, njeno krovno družbo Sava pa verjetno čaka prisilna poravnava. V vseh vpletenih družbah so nad ravnanjem DUTB ogorčeni.

Kot je v petek povedal glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson, je DUTB lastniško ali prek zavarovanj terjatev izpostavljena do okoli 30 odstotkov hotelskih zmogljivosti v Sloveniji. Poslovanje tega dela je slabo, zato ga je nujno izboljšati, je poudaril. DUTB načrtuje, da bo zagotovila 60-odstotno povečanje vrednosti sredstev.

STA


Najbolj brano