Počivalšek: “Gospodarstvo nikakor ne sme biti talec kakršnihkoli ultimatov”

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zaradi gospodarske škode, ki jo povzroča blokada dela v Luki Koper, že stopil v stik z Luko in si prizadeva, da bi se v najkrajšem možnem času pogovoril s predsednikom uprave koprske družbe Dragomirjem Matićem. Poudaril je tudi, da gospodarstvo ne sme biti talec ultimatov.

Minister Zdravko Počivalšek Foto: STA
Minister Zdravko Počivalšek Foto: STA

LJUBLJANA > Minister Zdravko Počivalšek si maksimalno prizadeva za takojšnjo odpravo blokade Luke Koper. Zato je po pooblastilu predsednika vlade Mira Cerarja zaradi velikanske gospodarske škode, ki nastaja zaradi blokade dela v Luki, in dolgoročnega tveganja za razvoj Luke in Slovenije, že stopil v stik s koprsko družbo in si prizadeva, da bi se v najkrajšem možnem času pogovoril z Dragomirjem Matićem, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Počivalšek ocenjuje, da je dialog s predsednikom uprave potreben, saj lahko izdatno prispeva k takojšnji zaustavitvi škodljivih posledic. Minister je tako vnovič pozval Matića, “naj s svojim odgovornim ravnanjem zagotovi, da bo delo in nemoteno poslovanje Luke Koper nemudoma spet steklo”.

Kot predsednik uprave je Matić namreč z vso skrbnostjo dolžan poskrbeti tudi za zakonito, skrbno in vestno poslovanje vseh zaposlenih v Luki Koper, je poudaril Počivalšek.

Kot minister in gospodarstvenik pa Počivalšek pod nobenim pogojem ne more dopuščati nadaljnjega povečevanja gospodarske škode. “Nedopustno in nepredstavljivo je, da bi kdorkoli v tej državi dopuščal, da bi se zaradi česarkoli povzročala tolikšna gospodarska škoda, kot nastaja trenutno. Gospodarstvo nikakor ne sme biti talec kakršnihkoli ultimatov,” so v sporočilu za javnost še povzeli ministrove besede.

Predsednik vlade Cerar pa je v današnjem sporočilu za javnost kljub sobotnemu neuspešnemu dialogu med ministrom Počivalškom in Luko Koper izrazil pričakovanje, da bo uprava družbe čim prej zagotovila normalno poslovanje Luke. Ob tem je Počivalška znova pozval, naj še naprej spremlja zadevo in ga o obvešča o posledicah za slovensko gospodarstvo, je poročal Radio Slovenija.

Luški delavci že tretji dan vztrajajo pri blokadi pristanišča ter zahtevajo odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje. Dopoldne se je sestalo tudi širše vodstvo Luke, ki pa je ugotovilo, da vodstvo družbe ni pristojno in ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov o ustanovitvi pristaniške uprave. V ponedeljek pa se bo sestal tudi nadzorni svet Luke, ki se bo seznanil s stanjem v pristanišču.

STA


Najbolj brano