Družina gre verjetno pred ustavno sodišče

Koalicija Za otroke gre! je v državni zbor vložila 80.518 podpisov v podporo pobudi za referendum proti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. O izvedbi referenduma bo skoraj zanesljivo odločalo ustavno sodišče.

Podpise so v državni zbor pripeljali na skladiščnih vozičkih.
Podpise so v državni zbor pripeljali na skladiščnih vozičkih.  

LJUBLJANA > V koaliciji Za otroke gre!, ki nasprotuje prejšnji teden sprejeti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, so prepričani, da je v kratkem času - ob znatni pomoči Cerkve - zbranih 80.518 podpisov (potrebnih je najmanj 2500) zadosten argument za razpis referenduma. Eden od voditeljev koalicije Aleš Primc je prepričan tudi v to, da se bodo državljani povabilu na referendum odzvali dovolj množično, da bo dosežena predpisana kvota volilcev, ki bodo zakon zavrnili. Poudaril je še, da ne nasprotujejo ureditvi socialnih pravic istospolnih partnerjev, pač pa želijo preprečiti kršenje temeljnih pravic otrok in staršev.

Sporna predvsem posvojitev

Metka Zevnik iz omenjene koalicije je dodala, da nasprotujejo predvsem posvojitvi otrok v istospolne skupnosti. Po njenih ocenah je v Sloveniji le majhno število družin, v katerih je eden od staršev biološki oče ali mati, posvojitev otroka pa je bila možna s strani drugega partnerja. Dva moška ne moreta nadomestiti matere, niti dve ženski očeta, je prepričana.

Predsednik državnega zbora mora zdaj določiti rok, v katerem se zbirajo še podpisi volilcev za zahtevo po referendumu. Potrebnih je najmanj 40.000. Državni zbor pa lahko pošlje ustavnemu sodišču v presojo, ali je izvedba takšnega z referendumom v skladu z ustavo. Ustavne spremembe, sprejete maja leta 2013, namreč med drugim prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Če zakon vendarle pride na referendum, je zavrnjen, ko proti njemu glasuje večina volilcev, ki so veljavno glasovali. Toda udeležba mora biti najmanj 25-odstotna. Pred tem lahko državni svet zakon vrne v ponovno razpravo državnemu zboru, v tem primeru ga mora potrditi 46 poslancev. Državni svet na današnji izredni seji ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Proti vetu je bilo 23 državnih svetnikov, za veto pa 14.

Kot je znano, novela zakona registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. S tem tudi za istospolne partnerske skupnosti prinaša enake pravne, ekonomske in socialne posledice. Tako omogoča tudi možnost posvojitve otrok.

Politika vztraja pri svojem

Od parlamentarnih strank so proti noveli zakona v NSi (predstavnike koalicije Za otroke gre! je predsednica stranke Ljudmila Novak pozdravila pred stavbo parlamenta) in v SDS.

Oči so zdaj uprte predvsem v ustavno sodišče, ki bo skoraj zanesljivo odločalo, ali je izvedba referenduma dopustna. V ZL, ki so pobudniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, menijo, da do njega ne sme priti, saj da bi posegel v pravice državljanov. Predsednik SD Dejan Židan je državne svetnike pozval, naj glasujejo proti odložilnemu vetu. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je prepričana, da bo o morebitni izvedbi referenduma presojalo ustavno sodišče. Pravica do zbiranja podpisov je demokratična pravica, je dejala, vendar želi, da bi do odločitve prišlo na podlagi pravnih mnenj.

DAVORIN KORON


Najbolj brano