Po vročinskem valu temperaturni šok?

Agencija za okolje opozarja na vročinski val, ki bo trajal še vsaj danes. O visokih temperaturah poročajo tudi s Hrvaške, v Italiji pa svarijo pred afriškimi temperaturami. Ohladilo naj bi se že v četrtek, ko vremenoslovci napovedujejo tudi padavine.

Včeraj so sprehajalci v Kopru takole iskali osvežitev. Morje je 
imelo 28 stopinj Celzija.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Včeraj so sprehajalci v Kopru takole iskali osvežitev. Morje je imelo 28 stopinj Celzija.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Vremenoslovci za danes napovedujejo tudi do 35 stopinj Celzija, morje se je segrelo do 28 stopinj Celzija, popoldne in zvečer lahko nastane tudi kakšna nevihta. Za jutri pa napovedujejo oblake in kakšno ploho, vročina naj bi že popustila. Po vročinskem valu napovedujejo ohladitev. Oblačno naj bi bilo tudi v petek. V četrtek naj bi se temperature spustile do približno 20 stopinj Celzija, na Gorenjskem pa naj bi tudi čez dan ostale pod 20 stopinjami. V visokogorju bi ponekod lahko snežilo. Poletne temperature napovedujejo spet za konec tedna.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za prihodnje dni izdal oranžno opozorilo za območja Dubrovnika, Reke in Splita. Tudi tam napovedujejo do 35 stopinj Celzija. Včeraj zjutraj so v Splitu namerili 27 stopinj Celzija, čez dan pa že 34 stopinj.

Pri sosedih afriška vročina

V Italiji pričakujejo do 38 stopinj Celzija. Govorijo o afriških temperaturah. Najbolj vroče bo v Rimu, Torinu, Veroni in Bologni. Italijani in številni turisti se hladijo v gostinskih lokalih, ki so poskrbeli tudi za osvežitev s tako imenovano vodno meglo, ki prši iz ventilatorjev. Veliko Italijanov išče osvežitev v hribih, a morajo pred tem premagati dolge kolone. Že danes na severu Italije pričakujejo nevihte, ki bodo ohladile ozračje. Temperature naj bi se spustile za deset do dvanajst stopinj Celzija.

Pred ohladitvijo pa dežurni meteorolog Brane Gregorčič svetuje, naj se ljudje sredi dneva in popoldne ne zadržujejo na soncu. “Tudi povprečna dnevna temperatura bo presegla 27 stopinj Celzija, to je tisti prag, ko je naše počutje še dobro. To pomeni, da je toplotna obremenitev za organizem že povečana in se je treba preventivno obnašati,” je opozoril Gregorčič.

Sredi dneva in popoldne odsvetuje fizično naprezanje. Priporoča pa pitje zadostnih tekočin nesladkanih in brezalkoholnih pijač. Prostore je treba prezračevati ponoči in zjutraj, pred vožnjo pa je treba avtomobil dobro prezračiti, tudi če imamo klimatsko napravo.

Previdno tudi na cestah

Da vročina dodatno vpliva na slabšo prometno varnost, opozarjajo tudi policisti. Gneča na cestah in čakanje v kolonah običajno sproža nejevoljo. Voznikom, ki se odpravljajo na pot, zato svetujejo, naj se med postanki razgibajo, med vožnjo pa naj uživajo osvežilne brezalkoholne pijače. Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. “Na pot se zato vedno odpravite spočiti, če se med vožnjo utrudite, pa se čim prej ustavite in si odpočijte,” svetujejo policisti.

Prav tako ni odveč opozorilo, da otrok, starejših ljudi in tistih, ki ne morejo poskrbeti sami zase, ne smemo pustiti v zaprtih in zaklenjenih vozilih, saj je to zanje lahko tudi smrtno nevarno. Enako velja tudi za živali, ki v vročih in sušnih dneh potrebujejo posebno oskrbo in jih prav tako ne smemo pustiti zaprtih v vozilih ali neposredno na soncu. SP, STA


Najbolj brano