Po treh mesecih v proračunu 667 milijonov evrov primanjkljaja

V državnem proračunu je bilo marca 667,4 milijona evrov primanjkljaja, kar je malenkost več kot v prvem četrtletju lani. S tem je akumulirani proračunski primanjkljaj v letu 2015 dosegel že 48 odstotkov dovoljenega za celo leto.

Po treh mesecih je v proračunu 667 milijonov evrov primanjkljaja. Foto: Susana Vera
Po treh mesecih je v proračunu 667 milijonov evrov primanjkljaja. Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > V skladu z rebalansom, ki ga je državni zbor sprejel januarja, je proračunski primanjkljaj za leto 2015 določen v višini 1,39 milijarde evrov.

Marca se je v proračun steklo 652 milijonov evrov prihodkov oziroma deset odstotkov več kot februarja. Od tega je bilo davčnih prihodkov za nekaj manj kot 522 milijonov evrov, kar je po podatkih finančnega ministrstva za 18 milijonov evrov manj od napovedi finančne uprave.

Še posebej so se marca zmanjšali prilivi od davka na dodano vrednost, in sicer jih je bilo za 179 milijonov evrov, kar je 27 odstotkov manj kot februarja.

Po drugi strani so se občutno povečali prihodki od trošarin. Potem ko so se februarja v primerjavi z januarjem prepolovili, so marca spet krepko porasli, predvsem zaradi skoraj štirikrat več pobranih trošarin od energentov in električne energije. Marca je država pobrala za skupaj 147 milijonov evrov trošarin.

Slovenija je v prvih treh mesecih iz evropskega proračuna črpala dobrih 207 milijonov evrov, kar je skoraj toliko kot v enakem obdobju lani. V bruseljsko blagajno pa je doslej v treh mesecih vplačala skupaj 177 milijonov evrov.

Medtem ko so bili prihodki marca večji kot februarja, pa so se odhodki zmanjšali, in sicer za deset odstotkov na 839 milijonov evrov. Od tega so plačila domačih in tujih obresti znašala 194 milijonov evrov. Marca se je država tudi zadolžila: prvič je izdala 20-letno referenčno obveznico v višini ene milijarde evrov.

STA


Najbolj brano