Po sprejetju novele zakona o zakonski zvezi nas čaka referendum?

DZ je z 51 glasovi za in 28 glasovi proti sprejel novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na podlagi katere istospolni pari dobivajo pravico sklenili zakonsko zvezo in posledično tudi možnost posvojitve otrok. Sprejemanje novele je pred DZ pospremil shod koalicije Za otroke gre, ki je že napovedala zbiranje podpisov za referendum.

Sprejemanje novele je pred DZ pospremil shod koalicije Za otroke gre, ki je že napovedala zbiranje podpisov za referendum. Foto: STA
Sprejemanje novele je pred DZ pospremil shod koalicije Za otroke gre, ki je že napovedala zbiranje podpisov za referendum. Foto: STA

LJUBLJANA > Še pred glasovanjem o noveli kot celoti so poslanci zavrnili dopolnilo NSi, po katerem bi iz novele umaknili določbo, ki po uveljavitvi novele predvideva prenehanje veljavnosti zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti.

V ZL so novelo vložili v zakonodajni postopek, da bi, kot so navedli, odpravili protiustavno in sistemsko diskriminacijo, ki jo omogoča trenutni pravni red.

Tako novela registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. S tem pa tudi za istospolne partnerske skupnosti prinaša enake pravne, ekonomske in socialne posledice, kot jih ima zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost dveh oseb različnega spola. Med njimi je tudi možnost posvojitve otrok, ki je bila med nasprotniki tako v parlamentarni razpravi kot v delu civilne družbe najbolj kritizirana.

Današnjo skoraj sedemurno razpravo v DZ je na shodu z naslovom Dan ljubezni pred državnim zborom popoldne spremljalo nekaj tisoč ljudi, ki so izrazili nasprotovanje noveli. Voditelji koalicije Za otroke gre!, ki so shod pripravili, so pri tem izpostavljali, da posvojitev ni pravica, pač pa ima otrok pravico do posvojitve v najboljše okolje.

Sovoditelj koalicije Aleš Primc je napovedal, da bo v primeru sprejema novela njihova prva naloga zbrati podpise za referendum.

Na drugi strani se je v istem času pred poslopjem DZ zbralo okoli 10 podpornikov novele. V razpravi v DZ pa so jo poleg predlagateljev, poslancev ZL, podprli poslanci SD, ZaAB in SMC. Proti pa so bili v SDS in NSi in nekateri poslanci Desus.

Med zagovorniki je bilo v razpravi slišati, da je za sprejem novele skrajni čas, saj je treba odpraviti diskriminacijo. Istospolni pari so v slovenski družbi realnost, s podelitvijo pravic njim pa nihče nič ne izgublja, so ocenjevali.

Nasprotniki pa so opozorili, da matere narave ni mogoče spremeniti z zakonom. Kot menijo, je mama mama, tudi če je otrok zaradi različnih okoliščin primoran živeti drugače. Ne strinjajo se z redefinicijo zakonske zveze, po kateri v besedilu ne bi bilo več besed mož in žena.

STA


Najbolj brano