Po prvem šoku se register izkaznic polni

Uvedba glob za oglaševanje nepremičnin brez energetske izkaznice je v prvih dneh po novem letu povzročila umik približno četrtine vseh spletnih nepremičninskih oglasov.

Do minulega petka je bilo po Sloveniji  izdanih že 1988 energetskih izkaznic (935 za nestanovanjske stavbe in 1053 za stanovanjske). Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Do minulega petka je bilo po Sloveniji izdanih že 1988 energetskih izkaznic (935 za nestanovanjske stavbe in 1053 za stanovanjske). Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > “Pri oglaševanju oddaj nepremičnin v najem, kjer za oddajanje, krajše od enega leta, energetska izkaznica ni potrebna, so oglasi ostali, pri oglaševanju prodaj, pa se jih je umaknilo kar veliko, kar 30 do 40 odstotkov,” je dogajanje na nepremičninskem trgu takoj po novem letu opisal predsednik Zbornice za poslovanje z nepremičninami Dejan Papež.

Register se polni

Lastniki nepremičnin so oglase umikali v strahu pred globo, ki za oglaševanje brez energetske izkaznice znaša 250 evrov. V zbornici pričakujejo, da se bodo oglaševalci postopoma vrnili, saj po podatkih Papeža licencirani izdelovalci zdaj pospešeno izdelujejo energetske izkaznice.

Temu pritrjujejo tudi na ministrstvu za infrastrukturo, kjer vodjo register izdanih energetskih izkaznic. Pred božično-novoletnimi prazniki so povedali, da je v register vpisanih 1111 izkaznic, minuli petek pa jih je bilo izdanih že 1988 (935 za nestanovanjske stavbe in 1053 za stanovanjske).

Tudi strah, da bodo inšpektorji že takoj po novem letu lovili prekrškarje, ki svojega oglasa še niso opremili s podatkom o energetski učinkovitosti, se ni uresničil, smo izvedeli na zbornici. Na inšpektoratu za graditev sicer ne izdajajo nikakršnih podatkov o številu in načinu inšpekcijskih nadzorov.

Zaradi pritiska so se stvari uredile

Je bila torej panika pred uvedbo glob za oglaševanje brez podatka o energetski učinkovitosti pretirana? “Ni bila,” odgovarja Papež. “Čisto vsi oglasi se niso umaknili, daleč od tega, a bilo je prav, da smo opozarjali in da so se določene stvari uredile tudi v pravilniku.” V pravilniku, ki je bil objavljen tik pred božičem, so na primer na ministrstvu uredili izdelavo energetske izkaznice za posamično stanovanje v večstanovanjski stavbi. “Brez tega bi morali zdaj sklicevati etažne latnike, pridobivati 50-odstotno soglasje, zagotoviti denar, izdelati izkaznico za celo stavbo ...” na zaplete, ki jih ministrstvo brez številnih opozoril in pritiskov morda ne bi pravočasno rešilo, kaže Papež.

Zaradi uvedbe glob je zdaj prišlo tudi do prečiščenja nepremičninskih oglasov, pravi. Oglase so umaknili tisti lastniki, ki so morda prej samo želeli preveriti, kako bo trg reagiral na njihovo ceno, za takojšnjo prodajo ali oddajo pa niti niso imeli interesa.

JANA KREBELJ


Najbolj brano