Po peticiji proti privatizaciji še peticija za

Peticiji proti privatizaciji, ki jo je pred mesecem dni pripravil ekonomist Jože Mencinger, se je ob bok postavila peticija za privatizacijo in depolitizacijo gospodarstva. Pod njo se podpisujejo organizacije Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, IBEX - mladi za svobodno prihodnost in Misli svobodno.

Peticijo za privatizacijo je podpisal tudi ekonomist in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič. Foto: Tina Kosec
Peticijo za privatizacijo je podpisal tudi ekonomist in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič. Foto: Tina Kosec

LJUBLJANA > Kot je razvidno s spletne strani http://za-privatizacijo.org, podpisniki Peticije za privatizacijo ugotavljajo, da državno lastništvo podjetij ne zagotavlja blaginje ljudem. Zato državni vrh pozivajo k privatizaciji, od katere si obetajo "politično stabilnost, gospodarsko rast in splošno blaginjo".

Podpisniki peticije za privatizacijo menijo, da državno lastništvo preprečuje, da bi se hitreje otresli gospodarske krize. "Zaradi državnega lastništva je slovensko gospodarstvo talec politike. Slovenska podjetja v večinski državni lasti pa so po vseh pomembnih vidikih poslovanja mnogo slabša od primerljivih zasebnih podjetij," pišejo v peticiji, ki jo naslavljajo na premierja Mira Cerarja, ministre in poslance DZ.

Peticijo za privatizacijo so doslej med drugim podpisali ekonomisti Janez Šušteršič, Igor Masten, Gorazd Justinek, Anže Burger in Rado Pezdir ter profesor Žiga Turk, psiholog in finančnik Blaž Vodopivec ter predsednik društva Evropska Slovenija Damir Črnčec.

S tem se je glas 'za' privatizacijo pridružil akcijam 'proti' privatizaciji. Pod peticijo proti privatizaciji se je po podatkih s spletne strani tednika Mladina, ki podpira Mencingerjevo peticijo, doslej podpisalo 11.500 ljudi. Ti poudarjajo, da se s tem njihova prizadevanja ne končujejo, saj v primeru nadaljevanja prodaje ne izključujejo protesta in referenduma.

Tako danes opozicijska ZL že tretjič v parlamentu skuša preprečiti že začrtano privatizacijo nekaterih slovenskih družb. Na pristojnem odboru namreč želi razpravo in sprejem sklepa, s katerim bi preklicali predlanski sklep DZ o prodaji 15 podjetij.

STA


Najbolj brano