Po ovinkih na Triglav

“Sosedov si ne moreš izbirati, lahko pa si z njimi prijatelj,” pove Marijan Zega, vodja Kraških gadov, ki so se tokrat na Triglav odpravili iz hrvaškega Buzeta.

Planinska sekcija Kraških gadov je svoj prvi dan začela v Istri Foto: Petra Mezinec
Planinska sekcija Kraških gadov je svoj prvi dan začela v Istri Foto: Petra Mezinec

PRIMORSKA > Narodnostno že tako mešana posadka je tako pridobila še izkušenega planinca Robija Jermaniša iz Buzeta. Skupaj bo vrh Triglava predvidoma doseglo 14 pohodnikov, na poti pa se jim bodo pridružili še drugi prijatelji in ljubitelji pohodništva.

Izbirajo neprehojene poti

Pohodniki iz Kluba Kraških gadov, to je Društvo ljubiteljev vozil znamke Alfa Romeo, pravijo, da bi bila ravna pot na Triglav precej dolgočasna. “Zato smo začeli delati ovinke, preden se povzpnemo na Triglav,” pove Marijan Zega. Ocenjuje, da bo pohod letos trajal približno 250 kilometrov.

Na poti bodo tudi tokrat predstavniki občin pozivali k podpisu listine prijateljstva in sodelovanja. Teh je vsako leto več. Kraški gadje se bodo ustavili v dveh hrvaških, devetih slovenskih in enajstih italijanskih občinah, medse pa so povabili tudi znance iz preteklih let.

Danes od Opatjega sela do Šmartnega

Že v četrtek so se iz Buzeta odpravili do mejnega prehoda Rakitovec, od tam pa čez vas Podgorje do zadnje postaje prvega dne, koče na Kokoši. Drugi dan jih je čakal kraški teren, čez hrib Volnik in mimo Gorjanskega, ki je vsakoletna obvezna postaja na poti Kraških gadov, so prispeli do Opatjega sela.

Danes jih lahko ulovite nekje med Doberdobom, Sovodnjami, Gorico, Števarjanom in Šmartnim v Goriških Brdih. Jutri jih čaka pohod do Planine Razor, na poti pa bodo prehodili še Tolmin, Most na Soči in Tolminske Ravne, prespali pa bodo na Planini Razor. Okrog poldneva naslednji dan predvidevajo postanek v Bohinju, nadaljevali pa bodo vse do koče na Jezeru. Že v torek se bodo prek koče na Doliču, če bo vreme ugodno, povzpeli na Triglav. V sredo pa jih čaka le še sestop do Bleda in vrnitev v Gorjansko. Tam jih bo, tako obljublja vodja odprave Marijan Zega, čakal še veličastnejši sprejem kot lani.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano