Po drogah posegajo vse mlajši

Starostna meja poseganja po drogah je vse nižja in vse več mladih je zasvojenih s sintetičnimi drogami. Povečuje se tudi število mladostnikov, ki se omamljajo z mediji, so nasilni in povezni s kriminalom, ob koncu novembra, meseca preprečevanja zasvojenosti, ugotavljajo v Društvu Projekt Človek.

Starostna meja poseganja po drogah je vse nižja in vse več mladih je zasvojenih s sintetičnimi drogami. Foto: Dea
Starostna meja poseganja po drogah je vse nižja in vse več mladih je zasvojenih s sintetičnimi drogami. Foto: Dea

LJUBLJANA > Mesec preprečevanja zasvojenosti je letos potekal pod sloganom “Preventiva + zdravljenje + rehabilitacija = 3 x pomoč - v znanju in povezovanju je moč”. Številne preventivne aktivnosti so v novembru pripravili tudi v Društvu Projekt Človek. Seminarji, delavnice in dnevi odprtih vrat za širšo in strokovno javnost so potekali v več krajih po Sloveniji, izpostavljali pa so pomen družine in zdravega načina življenja kot preventive pred zasvojenostjo.

V društvu v zadnjih letih opažajo, da se problematika zasvojenosti spreminja. Tako v zadnjih letih več delajo tudi z osebami, ki so zasvojene z več različnimi psihoaktivnimi substancami.

Pred desetimi leti so se v programe društva vključevali predvsem zasvojeni s heroinom, danes pa so poleg heroina lahko zasvojeni še z amfetamini, metamfetamini, ecstazyjem, PCP-jem in številnimi drugimi sintetičnimi drogami, pomirjevali ter uspavali.

Kot opozarjajo v društvu, imajo zasvojeni pogosto tudi različne pridružene težave v duševnem zdravju in so slabše opremljeni s socialnimi veščinami, tako da se težje ponovno vključijo v družbo oziroma so težje zaposljivi.

V nevladni, humanitarni in neprofitni organizaciji Projekt Človek letno poišče pomoč približno 1000 ljudi, tako zasvojenih kot bližnjih. Zanje skrbi 43 redno zaposlenih delavcev različnih profilov in 34 prostovoljcev, so še zapisali v društvu.

STA


Najbolj brano