Po Pahorjevih besedah institucija varuha uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo

Predsednik republike Borut Pahor je na današnjem sprejemu, ki ga je priredil ob dnevu človekovih pravic in ob 20. obletnici varuha človekovih pravic v Slovenji, poudaril pomen te institucije, ki uživa tudi družbeno spoštovanje. Varuhinja Vlasta Nussdorfer pa je predsedniku predala posebno publikacijo o 20 letih dela institucije varuha.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je ob dnevu človekovih pravic predsedniku republike Borutu Pahorju predala posebno publikacijo, ki je zajela 20 let dela institucije varuha. Foto: STA
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je ob dnevu človekovih pravic predsedniku republike Borutu Pahorju predala posebno publikacijo, ki je zajela 20 let dela institucije varuha. Foto: STA

LJUBLJANA > Institucija varuha po Pahorjevih besedah uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo in vzbuja večje družbeno spoštovanje. To je razvidno tudi iz odzivnosti izvršne in zakonodajne oblasti, je poudaril.

Prva letna poročila so bila namreč v politični javnosti sprejeta precej površno, zaradi prizadevanj varuha in kasneje zaradi zaostritve družbenih razmer pa je tudi politična javnost začela letna poročila jemati resno in z iskreno pozornostjo, je dejal. "V tem smislu gre za temeljni premik," je poudaril.

"Slovenska politična pomlad je bila v odločilni meri utemeljena in osmišljena v zahtevi po varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zato se zdi logično, da je bila institucija varuha vpeljana v slovensko ustavo," je dejal predsednik Pahor.

Brez tveganja lahko po njegovih besedah ocenimo, da je bila vpeljava institucije varuha smiselna in koristna.

Varuhinja Vlasta Nussdorfer je dejala, da si varuh postavlja vprašanja, ali državne institucije delujejo, kako hitro delajo in ali socialna država deluje. "Zakaj je treba moledovati za hrano in obutev, kako preprečiti deložacijo, kdaj bodo imeli vsi dostop do pitne vode, kdaj bodo pokopani vsi mrtveci iz časa po 2. svetovni vojni?" je vprašala.

Varuh po njenih besedah budno spremlja delovanje države. Njegova priporočila pa terjajo odgovore, kdaj bo drugače. "Je potrebnih toliko izgovorov, da je kriza, ko pa je treba človekove pravice spoštovati celo med vojno?" je dejala.

Država naj bo prijazna vsem ne glede na razlike, je pozvala. "Zares izgubiš, ko se nehaš truditi. Mi se nikoli ne smemo," je sklenila.

Sprejema sta se udeležila tudi prvi varuh človekovih pravic Ivan Bizjak, ki je uradno začel delati 1. januarja 1995, in Matjaž Hanžek, ki je nastopil svoj mandat po Bizjaku.

STA


Najbolj brano