Po 7. aprilu na Hrvaško in nazaj v dolgih kolonah

Konec prihodnjega tedna, natančneje v petek, 7. aprila, bo tudi Slovenija na zunanjih mejah EU začela izvajati sistematični nadzor vseh potnikov. Izjem ne bo, policisti bodo preverjali tudi dokumente državljanov EU, ki jih zdaj izjemoma. Zlasti ob koncih tedna, med prazniki in med turistično sezono je pričakovati dolge zastoje.

Dolge kolone na meji s Hrvaško bodo po 7. aprilu prej pravilo 
kot izjema. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dolge kolone na meji s Hrvaško bodo po 7. aprilu prej pravilo kot izjema. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER >Sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih mejah EU se uvaja kot odziv na teroristične napade v Evropi, od 7. aprila dalje pa ga bo izvajala tudi Slovenija, je v ponedeljek v Bruslju povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga. Slovenska policija je nekaj podrobnosti o novem načinu nadzora predstavila včeraj, že zdaj pa je jasno, da bodo med turistično sezono na mejnih prehodih s Hrvaško nastajali zastoji.

Več dela, enako število policistov

“Na območju Policijske uprave Koper bomo delo tudi po spremenjeni zakonodaji opravljali z istim številom policistov in pri tem ne pričakujemo težav,” je na vprašanje Primorskih novic včeraj odgovorila Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi. “Zagotovo pa se pričakujejo dodatni zastoji, še posebej med turistično sezono.”

“Trenutno na mejah ne predvidevamo dodatnih kadrov.”

Robert More, predstavnik sektorja mejne policije na generalni policijski upravi, pa je pojasnil: “V uradnem listu EU je bila 18. marca objavljena uredba, ki določa sistematično kontrolo vseh potnikov, ki prestopajo zunanjo mejo. V praksi to pomeni, da se kontrolirajo vsi potniki, ki prestopajo zunanjo mejo, kar do sedaj ni bilo pravilo. To velja tudi za državljane EU in njihove družinske člane. Policisti bodo preverjali vse potovalne dokumente vseh potnikov v podatkovnih bazah, ki so na voljo, torej v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in v nacionalnih bazah podatkov.”

More je sicer zagotovil, da se sam postopek mejne kontrole ne bo podaljšal. Dejstvo pa je, da so državljane EU doslej preverjali samo naključno. Po njegovih besedah bodo potniki normalno nadaljevali pot, če bo v podatkovnih bazah vse v redu. V nasprotnem primeru se bo postopek lahko precej podaljšal. Policija se bo ustrezno organizirala, da bo delo potekalo nemoteno, izkoristila bo tudi vse možne infrastrukturne rešitve, ki so na voljo.

Vsak dokument posebej s čitalnikom

Policisti bodo potovalne dokumente za prestop meje pri vseh potnikih preverjali s pomočjo posebnih čitalnikov, in sicer vsak dokument posebej in pri vsakem prestopu meje. Na mejnih prehodih, kjer se izvaja mejna kontrola skupaj s hrvaškimi organi, bo enak postopek izvedel tudi hrvaški policist.

“Pravočasno se bodo odpirale dodatne steze, na voljo bo dovolj policistov za izvajanje mejne kontrole in tako bomo skušali ublažiti vpliv na kolone,” je dejal More. Dodal je, da so vsi mejni prehodi opremljeni v skladu s schengenskimi standardi in povsod je na voljo ustrezna tehnična oprema za nemoteno preverjanje dokumentov. “Sicer pa bomo videli, kaj se bo dogajalo v praksi in po potrebi uvedli dodatne ukrepe,” je napovedal. “Trenutno na mejah ne predvidevamo dodatnih kadrov.”

Za zdaj brez izjem

Sistematično preverjanje na zunanjih mejah se sicer uvaja z namenom preprečevanja kakršnih koli groženj notranji varnosti in javnemu redu članic EU. Na uvedbo spremembe pa je vplival predvsem pojav tujih terorističnih borcev, med katerimi so mnogi državljani EU. Po Moretovih besedah se je letos v Sloveniji povečalo število ilegalnih prehodov na zunanji meji. Prevladujejo državljani Afganistana, Kosova in Alžirije. Med cilji poostrene kontrole je tudi odkrivanje ponarejenih in prenarejenih dokumentov.

126

ilegalnih migrantov so letos obravnavali na območju PU Koper.

Sicer pa je Špenga v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška čim prej vstopila v schengenski informacijski sistem. Voditelji članic unije so namreč decembra lani v sklepih izpostavili, da je treba pri izvajanju sistematičnega nadzora vseh potnikov na zunanjih mejah EU upoštevati specifični položaj nekaterih članic unije.

Slovenski premier Miro Cerar je tedaj dejal, da je to še zlasti pomembno v času turistične sezone, ko je prehod skozi Slovenijo in sosednje države izjemno velik, ter da bodo takrat ocenili, ali so potrebni kakšni posebni pristopi. Vendar Slovenija, vsaj za zdaj, ne razmišlja, da bi zaprosila za izjemo.

Na južni, zeleni meji sicer beležijo 142-odstotno povečanje nezakonitih migracij, predvsem na območju policijskih uprav Koper in Novo mesto, je povedal Špenga. Ti prebežniki večinoma prihajajo iz Hrvaške in tja jih tudi vračajo, je dodal. Ukrepe na zeleni meji, vključno z mešanimi patruljami in začasnimi tehničnimi ovirami, bo zato Slovenija izvajala še naprej.

Na območju koprske policijske uprave so do vključno ponedeljka obravnavali 126 ilegalnih migrantov (v prvem lanskem trimesečju 66). Na Hrvaško so jih vrnili 58, je pojasnila Anita Leskovec, 62 pa jih je prosilo za mednarodno zaščito.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano