Plaz kritik zaradi varčevanja na otrocih

Varčevalni predlogi ministrstva za izobraževanje so se znašli pod plazom kritik. Škode, ki bo nastala otrokom, ne bo mogoče izmeriti v milijonih evrov prihranka, pravijo v sindikatu Sviz, kjer z nasprotovanjem zlasti ukinitvi plačevanja učiteljev za izvajanje dodatne učne pomoči niso osamljeni.

Darja Groznik: “Ukrepi vlade so nedopustni in neodgovorni do otrok, staršev in celotne družbe.” Foto: STA
Darja Groznik: “Ukrepi vlade so nedopustni in neodgovorni do otrok, staršev in celotne družbe.” Foto: STA

LJUBLJANA > V uradu varuha človekovih pravic že obravnavajo pobude državljanov, ki opozarjajo in protestirajo zaradi prenehanja financiranja učne pomoči otrokom s posebnimi potrebami. “Varuh je nad odločitvijo zgrožen in zelo zaskrbljen, saj ni nobenih zagotovil, da bodo ti in še drugi varčevalni ukrepi v šolstvu trajali le kratek čas,” ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport sporočajo iz urada, ki ga vodi Vlasta Nussdorfer.

Ministrica naj še enkrat premisli

Ukrepom so se po robu postavili tudi v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). V projektu Botrstvo donatorji pomagajo več kot 4500 otrokom, v sklopu zdravstvenih letovanj so lani poleti omogočili brezplačne počitnice več kot 3000 otrokom, vsak mesec plačajo kosilo skoraj 300 učencem. Če bi imeli več denarja, bi pomagal še več otrokom, ki so na čakalni listi za pomoč in katerih starši živijo pod ali le nekaj deset evrov nad cenzusi za socialne podpore. “Ukrepi vlade so nedopustni in neodgovorni do otrok, staršev in celotne družbe,” pravi predsednica DPMS Darja Groznik.

V DPMS ne pristajajo niti na ukinitev plačil učiteljem za izvajanje dodatne učne pomoči, niti na omejitev sofinanciranja šole v naravi, niti na zmanjšanje plačila za interesne dejavnosti. V to, ali vsi otroci, ki dobijo odločbo o dodatni učni pomoči, to pomoč res potrebujejo, se v ZPMS ne morejo vpletati, opozarjajo pa, da poteza, ki jo je zdaj naredilo ministrstvo, prizadene vse otroke z odločbami o učni pomoči, tudi tiste, ki to pomoč res zelo potrebujejo. “Če država nekaj podeli otroku na osnovi stroke, tega okrožnica ne more demantirati,” pravi Anita Ogulin, prepričana, da je takšen poseg v pridobljene pravice sporen tudi s pravnega vidika.

Medtem ko varuhinja človekovih pravic in ZPMS ostajata pri pozivih, naj se ministrstvo ne igra z otroki in naj vnovič premisli, kakšne bodo posledice varčevalnih predlogov, pa v sindikatu vzgoje in izobraževanja Sviz že napovedujejo odločen odgovor. “Začeli bomo z zbiranjem podpisov, končali pa bomo pred vlado Republike Slovenije, če bo treba,” protestiranje zlasti zoper ukinitev plačila za dodatno učno pomoč, napoveduje tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj. Učiteljev ne bodo pozivali, naj dodatne učne pomoči ne izvajajo, če zanjo ne dobijo plačila, saj menijo, da otroci zaradi odločitve ministrstva ne smejo biti kaznovani.

Kazen za učitelje

Poleg ukrepov, ki so zdaj na udaru, ministrstvo za izobraževanje pripravlja še en paket varčevalnih ukrepov, s katerimi bi vlada privarčevala toliko, za kolikor ji ni uspelo znižati plačne mase v javnem sektorju, je v začetku tedna napovedala ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar. Štrukelj to razume kot kaznovanje učiteljev: “Sliši se skoraj kot kazen, ker je slovensko učiteljstvo vodilo ta pogajanja in uspelo zavrniti dodatno znižanje na že znižane plače.” Kot je zasledil, naj bi vlada od šolstva terjala 68 milijonov, torej dve tretjini tistega, česar ni uspela dobiti v decembrskih pogajanjih. Štrukelj sicer priznava, da so tudi v šolstvu še rezerve, vendar jih je treba najti s premišljeno racionalizacijo.

Nove napovedi varčevanja, o katerem je ministrica dejala, da bo šlo bolj na račun visokega šolstva in znanosti, že skrbijo tudi študente in visokošolski sindikat. Ta bi se na dodatne reze lahko odzval tudi s stavko.

JANA KREBELJ


Najbolj brano