Pirc Musarjeva za izgubo direktorskega mesta na RTV Slovenija pričakuje 215.000 evrov

Nataša Pirc Musar od RTVS pričakuje 215.125,76 evra odškodnine iz naslova izgubljenih plač in duševnih bolečin, ker je bila aprila 2014 izbrana za generalno direktorico zavoda, mesec kasneje odstavljena, poroča časnik Dnevnik. “Imela sem dovolj čakanja. Nihče iz RTVS me ni poklical, da bi se pogovorili o odškodnini,” je dejala za časnik.

Nataša Pirc Musar Foto: Andraž Gombač
Nataša Pirc Musar Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Do odškodnine je Nataša Pirc Musar po poročanju Dnevnika domnevno upravičena, ker je bil sklep o imenovanju nadomestnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS), po tem ko je bila odstavljena, na sodišču razveljavljen. Od tu naprej se sicer stališča RTVS in Pirc Musarjeve razhajajo, saj na javnem zavodu trdijo, da to še ne pomeni, da je potemtakem direktorica ona. Prepričani so, da je bila njena odstavitev zakonita.

Neuradno je po pisanju Dnevnika “mogoče slišati, da se tudi na RTVS zavedajo, da se bodo morali o odškodnini vsaj pogovarjati, saj bi bil izid morebitne odškodninske tožbe negotov”.

“Postavila sem šele predpravdni zahtevek, kar pomeni, da pričakujem poravnavo oziroma pogajanja,” je Pirc Musarjeva dejala za Dnevnik. Časnik sicer navaja, da je iz okoliščin mogoče razbrati, da bi se bila pripravljena dogovoriti tudi za nižji znesek. V primeru, da se nihče ne bo hotel pogajati, Pirc Musarjeva ne izključuje niti tožbe. Zatrdila je še, da štiri petine zneska predstavlja materialna škoda - razlika med plačo, ki bi jo prejemala kot generalna direktorica RTV Slovenija, in dohodki, ki jih prejema od leta 2014 (po odstavitvi je odprla odvetniško pisarno). Preostala petina je odškodnina za duševne bolečine in zdravstveno škodo, povzema časnik.

Predsednik programskega sveta RTVS Miran Zupanič je potrdil, da bodo o zahtevku Pirc Musarjeve v ponedeljek razpravljali na seji programskega sveta. Po njegovem mnenju bo imel mandat za pogajanja kar vršilec dolžnosti generalnega direktorja Marko Filli. Ta pa pravi, da je “najbrž za pogajanja pristojen programski svet, ki tudi imenuje direktorja”. Filli meni, da ne more direktor urejati finančnih zadev in sporov, ki zadevajo direktorsko funkcijo, saj se pri tem pojavi navzkrižje interesov, piše Dnevnik.

Sodna praksa po navedbah časnika kaže, da so dosojeni zneski odškodnin v podobnih delovnopravnih sporih nižji od prvotnih zahtevkov, zato je mogoče pričakovati, da se bodo tudi v pogajanjih s Pirc Musarjevo - če bo do njih prišlo - številke znižale.

Rok za začetek pogajanj je 25. februar, čas za vložitev tožbe pa ima Pirc Musarjeva do maja (po tem zadeva zastara), zato bodo morali biti pogovori hitri.

STA


Najbolj brano