Pirc Musarjeva predala urad “v vrhunski kondiciji”

Dozdajšnja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je danes predala posle novi informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik, ki je nastopila svoj petletni mandat. Pirc Musarjeva ji je zagotovila, da ji urad predaja v vrhunski kondiciji. Prelesnikova je med prednostnimi nalogami navedla odpravljanje zaostankov.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar (desno) je predala posle novi informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik.
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar (desno) je predala posle novi informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik. 

LJUBLJANA > Mojca Prelesnik je ob prevzemu funkcije dejala, da bo med njenimi prednostnimi nalogami odprava zaostankov, ki so nastali zaradi povečanega obsega pristojnosti informacijskega pooblaščenca. Med prvimi izzivi bo tudi zagotavljanje učinkovitega izvajanja noveliranega zakona o dostopu do informacij javnega značaja, pravi.

Čim prej izdati manjkajoče podzakonske akte

Ob tej priložnosti poziva vse nove in stare zavezance za posredovanje informacij javnega značaja, da učinkovito in dosledno izvajajo svoje zakonske obveznosti in da v postopkih sodelujejo z informacijskim pooblaščencem.

Poseben problem so po njenih besedah še neizdani podzakonski akti, ki jih morajo na podlagi novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja izdati čim prej. Tako informacijskemu pooblaščencu ne bo treba tehtati, ali je pravna oseba sploh zavezanec po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, je pojasnila.

Nadzor osebnih podatkov v okviru delovanja varnostno-obveščevalnih služb ostaja izziv

Nataša Pirc Musar ji je zagotovila, da urad informacijskega pooblaščenca zapušča v vrhunski kondiciji s sodelavci, ki so deset let skupaj z njo pisali zgodbo o najbolj spoštovani instituciji v državi. Na področju varstva osebnih podatkov po njenih besedah pomemben izziv ostaja nadzor osebnih podatkov v okviru delovanja varnostno-obveščevalnih služb, ki so pri dvostranskih izmenjavah osebnih podatkov brez nadzora.

Slovenski zakon o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) je še vedno tak kot pred šestimi let, pravi. Tedaj so začeli opozarjati na to, da je neustaven zaradi tega, ker prisluškovanje na mednarodnih zvezah lahko odobri direktor Sove, medtem ko je po ustavi to sodišče, poudarja v sporočilu za javnost.

Odpor novih zavezancev na področju dostopa do javnih informacij

Na področju dostopa do javnih informacij so letos dobili tudi nove zavezance, ki morajo biti od aprila letos bolj transparentni, torej podjetja pod prevladujočim vplivom države, občine ali javnih zavodov, je spomnila ob primopredaji. Tu lahko nova pooblaščenka po njeni oceni pričakuje največ odpora.

Musarjeva je na novinarsko vprašanje glede prihodnjega delovnega mesta izrazila prepričanje, da bo “zagotovo” generalna direktorica Radiotelevizije Slovenija. “Pravo je na moji strani in bitke še tečejo,” je dejala. Za generalno direktorico je bila imenovana že aprila, a se je postopek imenovanja zatem obnovil, se ustavil, glede na nedavno odločitev višjega delovnega sodišča pa se bo lahko spet nadaljeval.

STA


Najbolj brano