Pirc Musarjeva kmalu med odvetniki

Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar se poslavlja od funkcij v javnem sektorju, med drugim tudi zaradi spora v zvezi s položajem generalnega direktorja RTVS. Odplavala bo v odvetniške vode, saj z novim letom odpira lastno odvetniško družbo.

Nataša Pirc Musar Foto: STA
Nataša Pirc Musar Foto: STA

LJUBLJANA > Nataša Pirc Musar je programski svet RTVS na začetku aprila izvolil za generalno direktorico RTV Slovenija, a ker se je kasneje izkazalo, da dva svetnika nista izpolnjevala pogojev za to funkcijo, ju je državni zbor razrešil.

Programski svet maja na izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih, a nobeden od njih ni zbral dovolj glasov. Pirc Musarjeva je skušala imenovanje na mesto generalne direktorice doseči po sodni poti, a je višje delovno in socialno sodišče odprlo vrata nadaljevanju postopka imenovanja generalnega direktorja. Na tem položaj pa se je po septembrskem ponovnem glasovanju obdržal Marko Filli.

Kljub temu se je Pirc Musarjeva odločila, da izkoristi pravico do sodnega varstva. Povedala je, da bi morala na delovnem in socialnem sodišču v ponedeljek potekati glavna obravnava v zvezi s tem sporom, a so jo zaradi bolezni pravnika RTVS preložili na 9. februar. “Verjetno gre za nekakšen manever zavlačevanja,” je pripomnila Pirc Musarjeva.

“Pričakujem, da bo pravo povedalo svoje, samo postopek bo trajal tako dolgo, da ne vem, kaj bi s tem počela,” je dejala.

Tudi zato se je odločila, da se umakne iz javnega sektorja in odpre odvetniško družbo. “Deset let je bilo dovolj in ta grenka izkušnja z ugrabitvijo prava mi je pustila grenak priokus nad pravno državo. Prek odvetništva želim sebi in drugim povrniti zaupanje v pravo in pravno državo,” je povedala.

Njena odvetniška družba se bo ukvarjala predvsem s področji varstva zasebnih podatkov, dostopa do javnih informacij, prav tako pa še z delovnim, socialnim in upravnim pravom.

Do sredine prihodnjega leta bo še opravljala funkcijo podpredsednice Rdečega križa Slovenije (RKS), na katero jo je nedavno imenoval zbor članov RKS.

O možnosti, da bi zasedla predsedniški položaj v RKS po izteku mandata Francu Koširju maja prihodnje leto, je dejala, da je še prezgodaj razmišljati o tem. “Sprva se bom v celoti seznanila s finančno situacijo, ljudmi, da vidim, če tam je volja za spremembe,” je povedala in dodala, da odločitev za kandidaturo ne bo padla čez noč. Pri tem je opozorila še na finančne težave RKS.

STA


Najbolj brano