Piran in Šempeter-Vrtojba med finalisti razvojno najbolj prodornih občin

V okviru slovenske ISSO raziskave projekta Zlati kamen že četrto leto poteka izbor razvojno najbolj prodorne občine. Znanih je 12 finalistk, ki prihajajo iz štirih regij. To so Kranj, Piran, Šempeter-Vrtojba, Kostel, Ljubljana, Šentrupert, Kozje, Slovenske Konjice, Velenje, Ljutomer, Murska Sobota in Turnišče, so danes sporočili iz programskega odbora.

Piran je med finalisti razvojno najbolj prodornih občin. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Piran je med finalisti razvojno najbolj prodornih občin. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V raziskavo je vključenih 51 ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti z osmih področij: demografija, učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobraževanje, življenjski standard, socialna kohezija s politično kulturo in okolje. Dodatna analiza vključuje analizo strategije, odprtosti občine ter vključenosti občanov v odločanje in aktivnosti.

Med letošnjimi finalisti iz Zahodne Slovenije so Kranj, Piran in Šempeter-Vrtojba. V Osrednji in Jugovzhodni Sloveniji so se v finale uvrstili Kostel, Ljubljana, Šentrupert, iz Posavja do Koroške pa Kozje, Slovenske Konjice in Velenje. Finalisti v Vzhodni Sloveniji pa so Ljutomer, Murska Sobota in Turnišče.

Razglasitev regionalnih zmagovalk in nacionalne zmagovalke bo na konferenci Zlati kamen, tradicionalnem srečanju občin in županov 10. marca na Bledu. Osrednja tema srečanja bosta trajnostni razvoj in kohezijska politika 2020.

Nagrado Zlati kamen podeljujejo od leta 2012, in sicer tisti občini, ki zaradi svoje razvojne, v prihodnost in v dobro občanov usmerjene dejavnosti pomeni primer dobre prakse in zgled za druge. Dosedanje zmagovalke so bile Škofja Loka (2014), Postojna (2013) in Idrija (2012).

STA


Najbolj brano