Piloti Adrie Airways za sredo in četrtek vztrajajo pri stavki

Sindikat prometnih pilotov Slovenije (SPPS) in uprava družbe Adria Airways do danes nista uspela najti skupnega jezika glede plač in pogojev dela pilotov po izteku veljavne kolektivne pogodbe. Zato je sindikat danes znova ponovil grožnjo s stavko, ki naj bi jo izvedli v sredo in četrtek. Stavka bo potekala oba dneva od 6. do 22. ure.

Sindikat prometnih pilotov Slovenije (SPPS) in uprava družbe 
Adria Airways do danes nista uspela najti skupnega jezika 
glede plač in pogojev dela pilotov po izteku veljavne kolektivne pogodbe. Foto: STA
Sindikat prometnih pilotov Slovenije (SPPS) in uprava družbe Adria Airways do danes nista uspela najti skupnega jezika glede plač in pogojev dela pilotov po izteku veljavne kolektivne pogodbe. Foto: STA

LJUBLJANA > "Ker tudi današnji krog pogajanj uprave in stavkovnega odbora sindikata ni prinesel zbližanja stališč in sporazuma, ki bi zagotovil enak obseg pravic in obveznosti pilotov, kot je veljal in se uporabljal do konca letošnjega februarja, obveščamo javnost o poteku stavke pilotov v Adrii Airways," so sporočili iz sindikata. Stavka bo potekala v sredo in četrtek, "v kolikor ne bo dosežen dogovor o razreševanju stavkovnih zahtev".

Stavkalo naj bi od 106 do 114 pilotov.

Piloti tako med 6. in 22. uro na omenjena dneva ne bodo opravljali svojega dela po pogodbah o zaposlitvi. Stavka bo potekala v in pred upravno poslovno stavbo Adrie Airways. Po oceni stavkovnega odbora bo stavkalo od 106 do 114 pilotov.

"V stavkovnem odboru si bomo do zadnjega prizadevali za sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, da bi bili potniki in leti Adrie Airways prizadeti v čim manjši meri, vendar ne bomo pristali na zniževanje plač in drugih pogojev dela za pilote," je v sporočilu še poudaril predsednik sindikata Marjan Majcen.

Sindikat je stavko pilotov v Adrii napovedal 2. marca, o tem pa obvestil tako upravo delodajalca kot tudi ministrstvo za infrastrukturo. "Ministrstvo se kljub svoji posebni vlogi, kot izhaja iz zakona, na napoved do današnjega dne ni odzvalo," so poudarili.

“Začele so se zniževati pravice in pogoji dela pilotov”

Kot so spomnili v sindikatu, se je s koncem februarja iztekla zadnja veljavna kolektivna pogodba o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii. Nove kolektivne pogodbe sindikat in družba še nista sklenila, zaradi tega pa so se po 1. marcu pri delodajalcu "začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov". Sindikat na to "ne more pristati".

Tako zahtevajo, naj Adria svojim pilotom do sklenitve novega dogovora zagotovi višino in obseg pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, kot jih je določala zadnja kolektivna pogodba. "Sindikat ne sprejema argumentov delodajalca, da se je stanje v družbi v enem letu po podpisu zadnje pogodbe tako spremenilo, da so upravičeni posegi v plače in druge pravice pilotov," so ogorčeni.

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je stavke pilotov Adrie Airways napovedal za 22. in 23. marca, 27. in 28. aprila ter 25. in 26. maja. Kot so pojasnili 7. marca, namen pilotov ni stavka, temveč sklenitev nove kolektivne pogodbe. V primeru, da ne bi storili nič in nadaljevali pogajanja, bi po mnenju odbora na deklarativni ravni priznali zatečeno stanje kot normalno, česar pa ne želijo.

STA


Najbolj brano