Piloti Adrie Airways za 30. november napovedali stavko

Piloti slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so za 30. november napovedali stavko, ki bo potekala od 5. do 24. ure. Za ta korak so se odločili zaradi zastoja v pogajanjih za sklenitev nove kolektivne pogodbe, so danes sporočili iz Sindikata prometnih pilotov Slovenije.

Piloti slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so za 
30. november napovedali stavko, ki bo potekala od 5. do 24. 
ure. Foto: STA
Piloti slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so za 30. november napovedali stavko, ki bo potekala od 5. do 24. ure. Foto: STA

BRNIK > Upravni odbor Sindikata prometnih pilotov Slovenije je 4. novembra sprejel sklep o začetku stavke prometnih pilotov v Adrii Airways, napovedal pa jo je danes. Stavka bo potekala v prostorih operativnega centra na sedežu Adrie Airways, so zapisali v sporočilu za javnost. Stavko bo vodil sedemčlanski stavkovni odbor pod vodstvom Fedorja Pop Gligorova.

Za stavko so se odločili zaradi zastoja v pogajanjih za sklenitev nove kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii Airways, potem ko je vodstvo staro pogodbo odpovedalo.

Sindikat zahteva dvig mase za plače pilotov in odpravo kršitev kolektivne pogodbe, ki se v družbi po njihovih navedbah še vedno uporablja, ter odpravo kršitev pravic delavcev, ki izhajajo iz zakonov, kolektivnih pogodb in pogodb o zaposlitvi, so zapisali.

Napovedana stavka zagotovo ni dobra novica za Adrio Airways, ki je v postopku prodaje, novembra pa jo čaka dokapitalizacijska skupščina. Ob tem se postavlja vprašanje, ali bo prevoznika dokapitaliziral morebiten kupec.

Boljša novica za slovenskega prevoznika je prišla konec prejšnjega tedna. V nedeljo so namreč začeli opravljati lete za estonsko letalsko družbo Nordic Aviation Group, ki je nastala ob prenehanju delovanja Estonian Air. Slednjemu je Evropska komisija v soboto naložila povračilo nedovoljene državne pomoči, a so imeli Estonci pripravljeni rezervni scenarij.

STA


Najbolj brano