Pikalo: Osnovnim šolam bo zmanjkalo tri milijone evrov

Osnovnim šolam bo zaradi poračuna odprave plačnih nesorazmerij zmanjkalo tri milijone evrov, ki jih bo moralo zagotoviti ministrstvo za izobraževanje. Po besedah ministra Jerneja Pikala za zdaj še ne vedo, kje bodo dobili denar, saj v proračunu že tako beležijo deset milijonski minus. So pa našli denar za sofinanciranje gradnje OŠ Ljudevita Pivka.

Po besedah ministra Jerneja Pikala za zdaj še ne vedo, kje bodo dobili denar Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Po besedah ministra Jerneja Pikala za zdaj še ne vedo, kje bodo dobili denar Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Jernej Pikalo se, kot je dejal na današnji novinarski konferenci, strinja s tistimi, ki pravijo, da je položaj v osnovnih šolah daleč od idealnega in da bodo nekatere šole zaradi izplačil odprave plačnih nesorazmerij imele resne težave. Kje bodo dobili približno tri milijone evrov, na ministrstvu v tem trenutku po ministrovih besedah še ne vedo, posebej po tistem, ko jim je bil odvzet del denarja.

Tudi danes je Pikalo opozoril, da bo ministrstvu v proračunu zmanjkalo 10,63 milijona evrov. Za zdaj skušajo pomanjkanje na posameznih področjih “za silo krpati s prerazporeditvami, ampak to ne more nadomestiti izpada” denarja, je poudaril. Dodal je, da denarja najbolj primanjkuje na področju visokega šolstva, med drugim za koncesije, akademsko raziskovalno mrežo Arnes (tu pričakujejo resne težave) in za računalniško opremo šol. Kljub temu minister zagotavlja, da denar za plače bo.

Med bolj pozitivnimi novicami je po Pikalovih besedah dejstvo, da je ministrstvu in 17 občinam, med katerimi je največja ptujska, vendarle uspelo skleniti dogovor o sofinanciranju gradnje nove OŠ Ljudevita Pivka, v kateri se šolajo otroci s posebnimi potrebami. Še pred tem je ministrstvo svoj delež za gradnjo približno 4,2 milijona evrov vredne naložbe z nekaj več kot 1,6 milijona evrov dvignilo na nekaj manj kot 2,2 milijona evrov.

Minister pričakuje, da bodo zdaj lahko sklenili dogovor z izvajalcem del in da se bo gradnja pospešila, s čimer bi se po njegovih besedah končala saga, ki traja že nekaj let.

Glede inovativne sheme za doktorski študij pa je Pikalo pojasnil, da je ministrstvo zanjo iz evropskih sredstev želelo nameniti nekaj milijonov evrov, ker pa so bili pogoji za pridobitev sofinanciranja študija po mnenju univerz preostri (doktorat bi morali kandidati končati v dveh letih), se v shemo niso vključile. Zato je ministrstvo denar, gre za približno tri milijone evrov, preusmerilo na javni sklad za razvoj kadrov.

STA


Najbolj brano