Petra Lesjak Tušek prva ženska na čelu društva novinarjev

Skupščina Društva novinarjev Slovenije (DNS) je danes za novo predsednico društva s štiriletnim mandatom izvolila novinarko Večera Petro Lesjak Tušek. Vloga predsednice - prve ženske na čelu DNS - po njenih besedah ni in nikakor ne bo lagoden položaj, sploh ne v zdajšnjih, vse bolj nestabilnih razmerah v medijih.

Skupščina Društva novinarjev Slovenije (DNS) je danes za 
novo predsednico društva s štiriletnim mandatom izvolila 
novinarko Večera Petro Lesjak Tušek.
Skupščina Društva novinarjev Slovenije (DNS) je danes za novo predsednico društva s štiriletnim mandatom izvolila novinarko Večera Petro Lesjak Tušek. 

LJUBLJANA > V nobenem primeru pa turbulentnih časov, ko se odvija več pretresov hkrati in ko so resno načete tudi eksistence novinarjev, ne bo mogoče prebroditi brez širše aktivacije novinarjev, povezovanja in sodelovanja, kot tudi ne brez solidarnosti, je po izvolitvi poudarila Lesjak Tuškova. Njen protikandidat je bil upokojeni novinar DnevnikaMarjan Lekše.

V svojem programu nova predsednica DNS, ki je na tem položaju nasledila novinarja Večera Matijo Stepišnika, izpostavlja boj za novinarske profesionalne standarde in proti nadaljnji degradaciji poklica na vseh ravneh. Prizadevala si bo za DNS kot močno, reprezentativno in aktivno povezavo novinarjev, v kateri se članstvo aktivira in deluje decentralizirano.

Opozorila je tudi na pomen zahtev, ki jih bo sprejela današnja problemska konferenca DNS in Sindikata novinarjev Slovenije, naslovljene pa bodo na državo, lastnike medijev, uprave in nenazadnje na uredništva. Novinarski profesionalizem je po njenih besedah v času napetosti toliko pomembnejši.

Novinarsko pot je 40-letna Lesjak Tuškova začela na Radiu Slovenija kot dopisnica, nadaljevala pri Večeru kot dopisnica s Koroške in v mariborskem uredništvu gospodarstva in regij. V mandatu 2011-2015 je bila članica upravnega odbora DNS. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana novinarka in magistrica komunikoloških znanosti.

Leta 2002 je prejela nagrado Bratstvo resnice DNS kot perspektivna novinarka.

Sicer je današnja skupščina DNS izvolila tudi druge organe društva: upravni in nadzorni odbor ter novinarsko častno razsodišče.

STA


Najbolj brano