Petina več smučarjev

V prvem tednu šolskih počitnic so skoraj na vseh smučiščih beležili rekorden obisk v tem letu. Ta je primerljiv s povprečnimi sezonami in je za približno petino boljši od lanske sezone. Slovenski žičničarji so kar zadovoljni, a hkrati opozarjajo na probleme, ki zavirajo razcvet slovenskih smučišč.

Na večini smučišč so kar zadovoljni z obiskom, tudi na Cerknem  Foto: Saša Dragoš
Na večini smučišč so kar zadovoljni z obiskom, tudi na Cerknem  Foto: Saša Dragoš

KRANJSKA GORA > Kljub poslabšanju vremena so slovenski žičničarji z obiskom tudi v teh dneh kar zadovoljni in si obetajo še dober zaključek počitniškega obdobja. Celotna sezona doslej sicer ni povsem izpolnila njihovih pričakovanj. Število smučarjev je zlasti decembra zredčilo slabo vreme. Kljub temu so podatki bistveno boljši od lanskih, seveda pa so daleč od najboljših sezon.

Žičničarji so opozorili na težave, ki zavirajo razcvet slovenskih smučišč. Boljše rezultate je mogoče dosegati le z vzpostavitvijo poslovnega okolja, ki bo bolj prijazno do upravljalcev, predvsem malih smučišč, katerih število se je v zadnjih letih precej zmanjšalo. Predvsem si želijo sistemskega zakona, boljše promocije ter pomoči turističnega gospodarstva, lokalne skupnosti in države.

Prepričani so, da je skrajni čas, da se začne reševati vprašanja izgradnje, vzdrževanja in obratovanja žičniške infrastrukture, ki nikjer drugje v svetu ni prepuščena upravljalcem samim. Zahteva namreč velika vlaganja, ima velike multiplikativne učinke, sama naložba pa se povrne šele na daljši rok, je opozoril predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Ernest Kovač.

Tako so, na primer, v sredo na Krvavcu dobili gradbeno dovoljenje za šestsedežnico Jezerca, vendar ne vedo, kdaj bodo lahko zbrali dovolj denarja za začetek gradnje. Računajo pa, da bodo vendarle prišli boljši časi za investicije v žičniško infrastrukturo, da ne bo tako kot s preteklimi naložbami, ki so številna smučišča privedla na rob finančnega zloma. Žičničarji opozarjajo, da bo treba najti rešitve za sofinanciranje, pri čemer so modeli v svetu zelo različni, povsod pa sodeluje širša skupnost.

Žičničarji čakajo na sestanek z ministrom za infrastrukturo, da bi se pogovorili o že letu dni pripravljeni spremembi zakona o žičniških napravah za prevoz oseb, po kateri bodo prepoznali dostavne žičnice, kot so gondole in krožnokabinske žičnice, kot javni promet. Vso ostalo žičniško infrastrukturo pa naj bi prepoznali kot javno športno-turistično infrastrukturo, ki bi bila tudi deležna sofinanciranja.

“Želimo si tudi, da ministrstvo za šolstvo ne bi toliko eksperimentiralo,” je poudaril Kovač, ki je spomnil na hude posledice odločitve o krajšanju zimskih počitnic in opozoril na nevarnost morebitne ukinitve šole v naravi.

Predsednik Zbornice gorskih centrov Damjan Pintar je prepričan, da imajo slovenska smučišča še vedno veliko komparativno prednost pred konkurenco zaradi vrhunske šole smučanja, varnih in lepo urejenih smučišč.

“Verjamem, da bodo, ko se bomo lotili resnega trženja turizma, rezultati hitro vidni,” je poudaril Pintar. Konkretne korake v tej smeri žičničarji pričakujejo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo prek celovite promocije Slovenije kot enotne turistične destinacije. NR


Najbolj brano