Peterle: Peinkiherjeve izjave so naknadni spomini za sedanje politične potrebe

Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je glede trditev nekdanjega vodje obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Antona Peinkiherja v zvezi z osamosvojitvijo danes dejal, da če je vedel kaj pomembnega, bi to - v bran države - moral povedati veliko prej. Ocenil jih je za "naknadne spomine za sedanje politične potrebe".

Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je glede trditev nekdanjega vodje obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Antona Peinkiherja v zvezi z osamosvojitvijo danes dejal, da če je vedel kaj pomembnega, bi to - v bran države - moral Foto: Tino Mamić
Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je glede trditev nekdanjega vodje obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Antona Peinkiherja v zvezi z osamosvojitvijo danes dejal, da če je vedel kaj pomembnega, bi to - v bran države - moral Foto: Tino Mamić

LJUBLJANA > "Da to počenja šele zdaj, postavlja pod vprašaj njegovo osebno verodostojnost," meni Peterle. "Nimam namena ukvarjati se z urami in minutami, v kar je šla že javna debata. A če bi takrat spali, se ne bi osamosvojili. Spali pa smo bolj malo, ne glede na to, kje je kdo spal," pravi Peterle.

Peinkiher v pismu, ki ga je danes objavilo Delo, navaja, da je tedanji obrambni minister, danes predsednik SDS Janez Janša, "tik pred zdajci dal reorganizirati utečene štabe in enote Teritorialne obrambe, kar je povzročilo slabo koordinacijo in slabo bojno pripravljenost". Ob tem izraža prepričanje, da bi lahko osamosvojitev v tistih dneh zavarovali in dosegli brez žrtev in velike materialne škode.

Peterle pa je na današnji novinarski konferenci, namenjeni aktualnemu dogajanju v državi, poudaril, da "se priprave na vojno niso začele 26. junija, ampak 17. maja, dan po izvolitvi moje vlade, ko se je začel izvajati tudi odlok o odvzemu orožja Teritorialni obrambi. Mi smo to razumeli kot prvi del vojne napovedi".

Slovenija ima po oceni Peterleta že tako dovolj drugih težav, zato si želi, da teh zadev ne bi obravnavali v interesu nekih obračunov. "Drnovšek je mrtev, Janša in Krkovič sta v zaporu. Če je kdo vedel kaj posebnega, bi moral to povedati prej," je dodal Peterle. Upa, da se bo ta zgodba zaključila "v skladu z resnico o osamosvajanju in ne bomo odpirali še ene fronte".

STA


Najbolj brano