Petek bo namenjen raziskovalcem

V okviru evropskega projekta Noč raziskovalcev bodo v petek, 30. septembra, v osmih slovenskih in 250 evropskih mestih na sporedu številne aktivnosti, s katerimi želijo približati poklic znanstvenika mladim in širši javnosti.

Za najboljšo fotografijo je bil izbran  Nik Skerbiš z Gimnazije 
Celje-Center.  Foto: Nik Skrebiš
Za najboljšo fotografijo je bil izbran Nik Skerbiš z Gimnazije Celje-Center.  Foto: Nik Skrebiš

LJUBLJANA > Obisk dogodka je dobra priložnost za tiste, ki se odločajo za svojo nadaljnjo izobraževalno pot, da obiščejo in doživijo številna raziskovalna področja in tako ugotovijo, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja.

V okviru projekta je bil tudi natečaj, v katerem so sodelovali osnovnošolci in dijaki. Prispelo je 48 fotografij, 82 pesmi in 12 filmov. Za vsako kategorijo je strokovna komisija izbrala tri nagrajence, ki jim bodo podelili uporabne nagrade, razred avtorja izdelka, ki je na spletnem omrežju facebook prejel največ všečkov, pa bo nagrajen z raziskovalnim izletom. Za najboljšo fotografijo je bil izbran Nik Skerbiš z Gimnazije Celje-Center, na drugo mesto se je uvrstil Jan Skočaj s Škofijske Gimnazije Vipava, na tretje mesto pa se je uvrstil Jan Špeh iz Osnovne šole Sečovlje.

> Noč raziskovalcev v Kopru

V Kopru bodo v Taverni od 14. ure dalje delavnice, eksperimenti, okrogle mize, ustvarjalni kotički in dva koncerta. Med 16. in 17. uro bodo nastopili člani trobilnega ansambla Brass Band - KIP z dirigentom Borisom Benčičem, med 21. in 22.30 pa Zmelkoow. Center eksperimentov Koper bo obiskovalce med 18. in 22. uro popeljal na pot poskusov, z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper pa bodo od 19. ure dalje odkrivali, kako se ročno izdela knjigo. Pokrajinski muzej Koper bo predstavil pot od arheološke najdbe do muzejskega predmeta s pričetkom ob 17. uri.

> Noč raziskovalcev Izoli

V Izoli bodo potekale številne aktivnosti na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem od 9. do 15. ure, ko se bodo na posameznih postajah obiskovalci preizkusili v vlogi pacienta, pomagali bodo oživljati lutko v simulacijskem centru, delali poskuse z živili ter preproste poskuse s področja molekularne biologije, potopili se bodo v svet iluzij in hrane ter spoznavali informacijsko tehnologijo skozi igro. V univerzitetnem kampusu Livade 1.0 v Izoli pa bodo od 11. ure dalje do večera obiskovalci spoznavali živi svet okoli nas, izdelovali terarije in herbarije, izvedeli bodo veliko podrobnosti o lesu in oblikovali izdelke iz lesa ter spoznali veliko drugih zanimivosti. V Simonov zaliv pa se bodo med 15.45 in 20. uro lahko odpravili vsi, ki jih zanima raziskovanje preteklosti.

Med lokacijami v Kopru in Izoli bo organiziran tudi brezplačen prevoz za vse udeležence prireditve in zainteresirane obiskovalce.

> Noč raziskovalcev v Novi Gorici in Ajdovščini

V Novi Gorici bodo obiskovalci lahko opazovali nočno nebo s teleskopom na travniku pred stavbo Mestne občine Nova Gorica in Upravno enoto Nova Gorica od 20.30 do 23. ure. E-Hiša, novogoriška hiša poskusov, kjer bodo zainteresirani spoznali zgradbo meglične celice in kozmične žarke, bo svoja vrata odprla med 16.30 in 20. uro, Kulturni dom Nova Gorica bo od 17. ure dalje prizorišče delavnice Spoznavajmo zakone fizike prek preprostih fizikalnih igrač, gostil pa bo tudi zmagovalce natečaja na temo znanost za življenje. Na Bevkovem trgu pred Kulturnim domom v Novi Gorici bodo številne aktivnosti za najmlajše in mlade po srcu. Ajdovščina se bo med 13. in 16. uro predstavila z raziskovalnimi laboratoriji in centri Univerze v Novi Gorici v Univerzitetnem središču v Ajdovščini.

Spletno uredništvo


Najbolj brano