Peinkiher: Janša je razoroževal Slovenijo

Nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Anton Peinkiher je v intervjuju za Delo zatrdil, da je bil Janez Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo. Prav tako naj bi z nestrokovnim delom ogrozil proces osamosvajanja ter zlorabljal vojsko in varnostno službo v politične namene.

Nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Anton Peinkiher je v intervjuju za Delo zatrdil, da je bil Janez Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo Foto: STA
Nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Anton Peinkiher je v intervjuju za Delo zatrdil, da je bil Janez Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Peinkiherja Janševe zlorabe v funkciji obrambnega ministra segajo v leto 1990, za to pa naj bi bil najbolj odgovoren nekdanji predsednik vlade Janez Drnovšek, pred njim pa tudi Lojze Peterle. "Ko so se pod preprogo pospravile reči, ki jih je počel Janša, je umrla pravna država," je dejal v pogovoru.

Posnetek zaslišanja je izginil

Drnovšek naj bi tako preprečeval razčiščevanje in klicanje k politični odgovornosti, vplival naj bi tudi na parlamentarno komisijo, ki je preiskovala orožarske posle. Kot je dejal Peinkiher, je bil leta 1999 sam zaslišan kor priča pred t. i. Mogetovo komisijo, a je posnetek njegovega zaslišanja izginil.

Peinkiher je med drugim spregovoril o aferah mariborsko orožje in Depala vas. Pri aferi mariborsko orožje je Janša po njegovih besedah prvič javno zlorabil vojsko in varnostno službo, to je bila "groba zloraba vojske v politične namene, mini državni udar". To se je, pravi Peinkiher, nadaljevalo do Depale vasi, ko je "Janša spet uporabil vojaško enoto in varnostno službo, da je na civilnem območju grobo aretirala civilista in ga obtožila kaznivih dejanj, ki jih ni bilo, saj je Janša takrat podtikal ponarejene dokumente".

Tudi Andrej Lovšin naj bi zelo ogrozil proces osamosvajanja Slovenije

Poleg tega naj bi Janša, njegov namestnik Miran Bogataj in šef varnostne službe Andrej Lovšin z nestrokovnim delom zelo ogrozili proces osamosvajanja Slovenije. Kot je dejal Peinkiher, so povsem podcenjevali razmere in niso upoštevali opozoril in poročil, zato 27. junija 1991 zjutraj, ko je šla vojska JLA iz vojašnic, na položajih ni bilo nobene enote.

"To je bil popoln debakel obrambnega ministra Janše in notranjega ministra Igorja Bavčarja," poudarja Peinkiher in dodaja, da bi morali biti omenjeni takrat odstavljeni in kaznovani.

Janša je bil po njegovih trditvah tudi tisti, ki je leta 1990 na Hrvaško pošiljal orožje. Septembra naj bi tako na Hrvaško odšla pošiljka orožja, ki je bila v lasti Teritorialne obrambe in policije. "Janša vpije, da Slovenija ni imela orožja, toda prav on jo je razoroževal," poudarja Peinkiher. To so bila po njegovih besedah huda kazniva dejanja, saj je ogrožal bojno sposobnost TO in s tem varnost Slovenije.

STA


Najbolj brano