Patricija Šulin o težavah z radijskimi frekvencami na Primorskem

Evropska komisija spremlja problematiko težav z radijskimi frekvencami, ki jih imajo radijske postaje ob meji z Italijo, je sporočila evropska poslanka Patricija Šulin. Komisija proučuje možnost oblikovanja mehanizma za usklajevanje, ki bi zagotavljal pravičen dostop do spektra za vse države članice.

Patricija Šulin Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Patricija Šulin Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BRUSELJ > Marca letos so v Medijski zbornici Slovenije opozorili, da se slovenske radijske postaje zaradi neurejenega vprašanja rabe radiofrekvenčnega prostora na Primorskem že več let soočajo z motenjem frekvenc s strani italijanskih radijskih postaj. Prejemajo celo tožbe s strani italijanskih radijskih postaj zaradi motenja frekvenc.

Nazadnje je tržaško sodišče slovenskem Radiu Center na podlagi tožbe italijanske radijske postaje Radio Dance zaradi motenja frekvenc naložilo plačilo odškodnine v višini dobrih 150.000 evrov, Okrajno sodišče v Ljubljani pa je nato na podlagi zahteve italijanskega izdajatelja odredilo izvršbo in Radiu Center blokiralo račun.

Evropska poslanka Patricija Šulin je ob podpori ostalih slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu v začetku aprila na Evropsko komisijo naslovila vprašanje, kaj namerava narediti glede otežene uporabe radijskih frekvenc na Primorskem.

Opozorila je, da Italija že več let uporablja radiofrekvenčni spekter v nasprotju z mednarodnimi sporazumi in določili Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU). Poleg tega, da italijanske radijske postaje oddajajo na frekvencah, ki so bile z mednarodnimi sporazumi dodeljene Sloveniji, jim italijanska sodišča celo omogočajo tožiti slovenske radijske postaje, ki oddajajo na pravilno dodeljenih frekvencah.

Največjo škodo imajo po prepričanju Šulinove slovenski prebivalci ob meji, ki jim je oteženo, v prihodnosti pa bo morda celo preprečeno poslušanje slovenskih radijskih postaj in vsebin v slovenskem jeziku.

Evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther H. Oettinger je v odgovoru evropskim poslancem iz Slovenije pojasnil, da komisija “aktivno spremlja problematiko škodljivega motenja za sosednje države zaradi radiodifuznega oddajanja Italije, ki ni v skladu z mednarodnimi dogovori o usklajevanju”.

Tudi po prepričanju Evropske komisije je odpravljanje škodljivega čezmejnega motenja nujno. To, da prebivalci ene države zaradi škodljivega motenja frekvenc s strani druge države ne morejo poslušati radijskih postaj FM v svojem jeziku, je po mnenju Oettingerja nesprejemljivo.

STA


Najbolj brano