Pasja vročina le še do petka

Ne, nimamo samo občutka, da letošnja vročina nikakor ne pojenja. Tudi vremenoslovci potrjujejo, da se bo poletje 2015 zapisalo v anale kot eno od treh najbolj vročih v zadnjih sto letih. To, da bi si ga zapomnili kot rekordno vročega, pa je bolj malo verjetno, ker je bilo junija “prehladno”. Zanimivo je tudi, da so se vsa ta najbolj vroča poletja zvrstila v zadnjih 12 letih.

So poletja vse  bolj vroča? “V zadnjih desetletjih v Sloveniji 
beležimo dvakrat hitrejši porast temperatur kot drugod, 
predvsem zaradi vročih poletij. Zaradi toplogrednih plinov se 
ozračje tudi ponoči teže ohlaja,” odgovarjajo vremenoslovci.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
So poletja vse bolj vroča? “V zadnjih desetletjih v Sloveniji beležimo dvakrat hitrejši porast temperatur kot drugod, predvsem zaradi vročih poletij. Zaradi toplogrednih plinov se ozračje tudi ponoči teže ohlaja,” odgovarjajo vremenoslovci.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Vroče je bilo tudi poleti 2003 in 2012, in sicer po vsej Sloveniji, se strinja meteorolog Agencije RS za okolje Brane Gregorčič. Če letošnje poletje primerja s tistim izpred 12 let, pri čemer upošteva podatke z merilne postaje na portoroškem letališču, razkrije prav zanimivo sliko.

Letos ni prave suše

“Junija letos smo imeli samo en dan s temperaturo 35 stopinj Celzija (7. junija), pred 12 leti sta bila dva takšna dneva (12. in 14. junija), en dan pa je bilo skoraj tako vroče. Julija 2003 se živo srebro ni povzpelo prek 35 stopinj Celzija, julija letos se je kar štirikrat, prav tolikokrat se je tudi približalo temu pragu. Avgusta 2003 smo zabeležili osem dni s temperaturo, višjo od 35 stopinj Celzija, do včerajšnjega dne smo imeli že šest dni okrog 35 stopinj,” pojasnjuje. Podobno vroče dneve napoveduje še do petka. Po tej logiki bi avgusta letos imeli 10 pasje vročih dni. A vroče je bilo tudi avgusta 2003. “Več kot 30 stopinj Celzija smo imeli vse do 24. avgusta. Sveže je bilo samo dan zatem, ko smo izmerili slabih 25 stopinj.”

Pa vendar Gregorčič dvomi, da se bo letošnje poletje izkazalo za najbolj vroče doslej, kajti “druga polovica junija je bila preveč sveža”. Ko zdajšnje poletje primerja z drugima dvema, opozarja na še eno pomembno razliko. “Letos je v dobrem tednu, med 25.7. in 2.8., v Portorožu padla povprečna mesečna količina padavin. Podobno je razbrati tudi z merilne postaje v Biljah.” V hribovitem svetu zahodne Slovenije so izmerili do 130 milimetrov dežja, drugod od 35 do 90 milimetrov. Poleti leta 2003 in 2012 pa so v Rižanskem vodovodu - zaradi dolgotrajne suše - grozili z redukcijami pitne vode.

V prvem avgustovskem tednu se je začelo novo, že četrto letošnje vročinsko obdobje. Kljub temu so v prestolnici največ vročih dni, med nje štejejo dnevi, v katerih se je temperatura dvignila nad 30 Celzijevih stopinj, našteli poleti leta 2003, in sicer 52. Sledi poletje 2012 z 39 vročimi dnevi. Od 1. junija do vključno 6. avgusta letos pa je bilo v Ljubljani 29 vročih dni.

Lepa jesen, mila zima?

In kako kaže za drugo polovico avgusta? Gregorčič meni, da ta nedelja najbrž ne bo primerna za obisk obmorskih kopališč. Kot zdaj kaže, se bodo nad Istro zgrnili sivi oblaki in prinesli dež. Bližnja prihodnost naj bi bila v znamenju spremenljivega vremena z občasnimi padavinami in temperaturami med 25 in 30 stopinjami Celzija. Znosnejše naj bi postale tudi noči v Istri, ki so na severnem Primorskem že hladnejše. Pozna se, da so daljše od julijskih, zaradi česar se ozračje bolj ohladi.

Če gre verjeti slovenskim ljudskim pregovorom, nas čaka lepa jesen. Ker je bilo na včerajšnji dan, ko obeležujemo smrt sv. Lovrenca, lepo, naj bi se takšno vreme obdržalo vse do konca jeseni. Ostalo naj bi lepo tudi, če bo vetrovno na dan sv. Jerneja 24. avgusta. In če bo ta sobota, veliki šmaren, brez padavin, bo vince sladko.

Ker ob nedavni Porcijunkuli 2. avgusta ni bilo prav vroče - v Portorožu je bil to najhladnejši dan v zadnjem mesecu, izmerili so le 26 stopinj - prihodnja zima ne bi smela biti preveč huda, pravi ljudska modrost.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano