Parlamentarna preiskava o Tešu 6 najbrž bo

Parlamentarna preiskava o odgovornosti politike pri Tešu 6 najbrž bo. V Združeni levici (ZL), ki je sprožila akcijo zbiranja podpisov poslancev za uvedbo komisije, so povedali, da imajo zagotovljenih dovolj poslanskih podpisov, tudi besedilo zahteve za ustanovitev je skoraj nared. Za uvedbo preiskave mora biti 30 poslancev.

Projekt Teš 6 že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti Foto: STA
Projekt Teš 6 že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti Foto: STA

LJUBLJANA > Poslanec ZL Matjaž Hanžek posameznih poslanskih skupin in števila doslej zbranih podpisov ni želel izpostavljati. Dve poslanski skupini bosta končni odgovor glede podpisov dali v torek, po sejah njihovih poslanskih skupin. Kateri poslanski skupini sta to, Hanžek ni razkril.

Že v začetku meseca so poleg ZL, ki ima šest poslancev, podpise napovedali v poslanskih skupinah Desus (deset poslancev), SD (šest poslancev), NSi (pet poslancev) in ZaAB (štirje poslanci).

Komisija bo preiskovala predvsem politično odgovornost funkcionarjev

Hanžek je pojasnil, da so delovni osnutek predloga zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije poslanskim skupinam posredovali pred nekaj dnevi, do petka pa od večine prejeli pozitivno mnenje, nekatere so dale dodatne predloge. Zdaj bodo pripombe, ki so po njegovem mnenju bolj ali manj sprejemljive in v bistvu ne spreminjajo vsebine, pregledali, osnutek predloga pa dodelali.

Teš 6 so septembra vključili v elektroenergetsko omrežje. Zdaj je v preizkusnem obdobju, ki bo trajalo do 26. junija prihodnje leto, nato se bo začelo enoletno obratovanje v garancijski dobi, a je to po pojasnilih Teša že redno obratovanje.

Preiskovalna komisija bo po njegovih besedah preiskovala predvsem politično odgovornost funkcionarjev od začetka pogovorov za izgradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš), od leta 2003, pa vse do konca preiskovalne komisije.

Pod drobnogled bodo vzeli funkcionarje vlade oziroma ministrstev in DZ. Preiskovali bodo tudi delo raznih komisij (protikorupcijske, preprečevanje pranja denarja ...) v povezavi s projektom Teš 6, torej ali so bile dovolj pozorne ali je morda politika pritiskala nanje, je dejal.

Na zaslišanja tudi predsedniki vlad in ministri

Na zaslišanjih preiskovalne komisije gre tako po Hanžkovih besedah pričakovati tudi predsednike vlad v obdobju od začetka gradnje projekta in dogovorov zanj, pa tudi ministre v tem obdobju.

Če bodo naleteli na sum kazenske odgovornosti, bodo slednje predali oziroma naznanili pristojnim organom - policiji, tožilstvu, je še pojasnil poslanec ZL.

DZ mora odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet, predlog oziroma zahteva za uvedbo parlamentarne preiskave pa se mora vložiti pisno. Zahtevi tretjine poslancev za uvedbo mora biti priložen seznam poslancev z njihovimi podpisi.

Predlog oziroma zahtevo za uvedbo preiskave se mora poslati predsedniku DZ, ta pa jo uvrsti na dnevni red prve naslednje seje DZ, če je predlog vložen najkasneje 30 dni pred to sejo oziroma če je zahteva vložena najkasneje osem dni pred to sejo.

Teš 6 tudi pod drobnogledom policije

Investicijska vrednost Teša 6 je zdaj ocenjena na nekaj manj kot 1,43 milijarde evrov, k projektu je svoje s poroštvom prispevala tudi država - ta namreč jamči za 440-milijonsko posojilo, ki ga je Teš najel pri Evropski investicijski banki.

Projekt že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti, pod drobnogled ga je vzela tudi policija. Ta je nedavno končala del preiskav, povezan s finančnimi tokovi, ki so končali pri dobavitelju glavne tehnološke opreme Alstomu.

Preiskave še vedno potekajo pri drugih nepravilnostih, pod drobnogledom so finančni tokovi v drugih smereh. Nedavno je bil v središču preiskav znova nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, ki je zdaj v 30-dnevnem priporu.

STA


Najbolj brano