Pahorju je slabo vreme prekrižalo let s panthero

Predsednik Borut Pahor se je na uradni obisk v nemški zvezni deželi Baden-Würtemberg in Bavarska odpravil že danes z avtomobilom. Nameraval je sicer odpotovati s Pipistrelovim hibridnim letalom panthero, a je moral te načrte zaradi slabih vremenskih napovedi odpovedati, so povedali v predsednikovem uradu.

Borut Pahor je nameraval odpotovati s Pipistrelovim hibridnim letalom panthero, a je moral te načrte zaradi slabih 
vremenskih napovedi odpovedati. Foto: Alenka Tratnik
Borut Pahor je nameraval odpotovati s Pipistrelovim hibridnim letalom panthero, a je moral te načrte zaradi slabih vremenskih napovedi odpovedati. Foto: Alenka Tratnik

MÜNCHEN > Obisk v za slovensko gospodarstvo najpomembnejših nemških zveznih deželah, ki ga Pahor uradno začenja v torek, bo posvečen spodbujanju zelenih tehnologij in v tej luči je nameraval slovenski predsednik tudi potovati - iz Ljubljane v Stuttgart s hibridnim Pipistrelovim letalom, nato pa med obiskom tudi s hibridnimi oziroma električnimi vozili. Na ta način bi slovenski predsednik potoval "brez ogljičnega odtisa".

A načrte mu je prekrižalo vreme. Na jugu Nemčije danes močno dežuje, napoved pa je podobna tudi za torek. Predsednik je zato v Stuttgart odpotoval z avtomobilom.

Torkov uradni program začenja na sedežu Mercedesa, kjer se bo sestal z vodstvom tega avtomobilskega velikana. Nato se bo sestal še z vodstvom podjetja Mahle, ki je v Sloveniji kupilo Letriko.

Na obisku ga bodo spremljali predstavniki izbranih slovenskih podjetij in predsednik bo popoldne odprl tudi poslovno konferenco, ki bo namenjena predstavitvi slovenskih podjetij v pomembnih nemških koncernih, s katerimi Slovenija že veliko sodeluje.

Zvečer se bo Pahor sestal še s predsednikom deželne vlade Baden-Württemberga, Winfriedom Kretschmannom, ki bo predsednika gostil na večerji. V sredo bo obisk nadaljeval še v v Münchnu, kjer bo obiskal sedež koncerna BMW in se sestal s predsednikom bavarske deželne vlade Horstom Seehoferjem.

Obisk južne Nemčije je namenjen krepitvi tako političnih kot gospodarskih odnosov. Nemčija je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, Baden-Würtemberg in Bavarska pa najpomembnejši med nemškimi zveznimi deželami.

STA


Najbolj brano