Pahor za viceguvernerja Banke Slovenije predlaga Fabijana

Predsednik republike Borut Pahor je sklenil DZ v imenovanje za viceguvernerja Banke Slovenije predlagati Janeza Fabijana, dosedanjega viceguvernerja. To je danes sporočil predsedniku DZ Milanu Brglezu.

Janez Fabijan Foto: STA
Janez Fabijan Foto: STA

LJUBLJANA > Janeza Fabijana so predsedniku Borutu Pahorju predlagali v centralni banki, kandidat ima potrebno podporo poslancev, so sporočili iz urada predsednika republike.

“Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidat izpolnjuje visoke strokovne kriterije in potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po pogovorih z vodji poslanskih skupin pa je predsednik ugotovil, da kandidat uživa tudi potrebno podporo poslank in poslancev DZ,” so poudarili v uradu predsednika.

DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidata pa mora potrditi večina poslancev, torej 46.

Fabijanu, ki je tudi namestnik guvernerja centralne banke, aktualni šestletni mandat poteče 10. septembra. Zato je Pahor marca začel postopek izbire novega viceguvernerja, v roku, ki je potekel maja, pa je prejel tri prijave. Poleg Fabijana sta se na razpis prijavila tudi Tomaž Klemenc in Primož Simončič.

Svet Banke Slovenije skupaj šteje pet članov. V njem so poleg guvernerja Boštjana Jazbeca ter viceguvernerja in namestnika guvernerja Fabijana še viceguvernerji Darko Bohnec, Stanislava Zadravec Caprirolo in Mejra Festić.

Ker se bo mandat viceguvernerju Bohnecu iztekel v začetku marca prihodnje leto, viceguvernerki Zadravec Caprirolo pa v začetku aprila, bosta jeseni oz. šest mesecev prej stekla še postopka za iskanje kandidatov za njuni mesti.

STA


Najbolj brano