Pahor vročil odlikovanja zaslužnim miličnikom pri obrambi samostojnosti

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti ob dnevu državnosti v predsedniški palači vročil državna odlikovanja častni znak svobode za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti 16 miličnikom. Ob tej priložnosti je vsem, ki so obiskali njegov urad, čestital ob prazniku.

Predsednik republike Borut Pahor je vročil odlikovanja zaslužnim miličnikom pri obrambi samostojnosti. Vsem, ki so 
obiskali njegov urad, je čestital ob prazniku.  Foto: STA
Predsednik republike Borut Pahor je vročil odlikovanja zaslužnim miličnikom pri obrambi samostojnosti. Vsem, ki so obiskali njegov urad, je čestital ob prazniku.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Ne zgodi se prav pogosto, da bi protokolarne, delovne dogodke, kot je vročitev odlikovanj, spremljali ljudje, ki niso posebej povabljeni nanje,” je v nagovoru dejal Borut Pahor, ki je v počastitev dneva državnosti vrata predsedniške palače ponovno odprl za obiskovalce.

Pahor: Povezani z upanjem gledamo v prihodnost

Imenitno se mu zdi, da si je kdorkoli, ki si je danes vzel uro časa za obisk palače, lahko ogledal tudi, kako poteka prireditev, pri kateri se slavnostno vročijo odlikovanja tistim, ki so si s svojim delom, odrekanjem in z velikimi zaslugami, to tudi zaslužili.

Za Pahorja je državni praznik vedno dan radosti in ponosa. Poudaril je, da se na ta dan spominjamo vsega tistega, kar je “plemenitilo naš narod in našo državo”. “Sem in tja se spomnimo tudi tistega, kar jo je morda postavljalo pod vprašaj, ampak samo zato, da z večjo vnemo in večjo ambicijo bolj povezani med seboj z upanjem gledamo v prihodnost,” je še dodal.

Nihče nima pravice, da posega v enotnost vseh državljanov Slovenije

V imenu odlikovancev se je zahvalil generalni direktor policije Marjan Fank. Kot je poudaril, odločitve v tistem trenutku niso bile lahke in razprave o tem, česa je bilo preveč in česa premalo, se mu zdijo brezpredmetne. “K uspehu in k vzpostavitvi naše države nas je vodilo zaupanje ljudi in zavedanje poslanstva, da to delamo za naše državljane,” je povedal in dodal, da je bila v tistih dneh vzpostavljena enotnost ne glede na barvo oblačila. In danes po njegovem mnenju nihče nima pravice, da iz drugih interesov posega v enotnost vseh državljanov Slovenije.

Po 25 letih odlikovanje dobili ljudje, ki so dejansko bili v vojni

Eden izmed odlikovanih miličnikov, Franc Banko, ki je bil ranjen 27. junija 1991 v spopadih na območju mejnega prehoda Holmec, je ganjen, da so po 25 letih to odlikovanje dobili tudi ljudje, ki so dejansko bili v vojni. “Hvala lepa, da so se spomnili tudi na nas in nam po 25 letih to dali,” je dejal. Opozoril je, da se miličniki niso borili za medalje, ampak so šli v borbo zato, da osvobodijo Slovenijo in ustvarijo samostojno državo.

Častni znak svobode za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Slovenije so prejeli v osamosvojitveni vojni ranjeni miličniki Aleš Ašič, Bojan Bedek, Franc Banko, Brane Bratuša, Maksimiljan Breznik, Gorazd Grm, Franc Kranjc, Ladislav Lovrenčič, Bojan Malec, Slavko Puklavec, Darko Pajtler, Miran Ring, Peter Skrivarnik, Milan Širnik, Jožef Šrok in Gorazd Toplak.

Pahor je danes vročil še državno odlikovanje red za zasluge častnemu konzulu Slovenije v Kaliforniji Thomasu J. Brandiju in sicer za prispevek k razvoju dobrih odnosov med Slovenijo in ZDA ter za prizadevno delovanje v dobrobit slovenske skupnosti v ZDA. Položil je tudi venec na Pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91 na Žalah.

V palači je na ogled razstava slovenske čipke, ki so jo pripravili Čipkarska šola Žiri, Žirovsko klekljarsko društvo Cvetke in Čipkarska šola Železniki ter klekljana slovenska zastava z naslovom Klekljana slovenska zastava za 25 let slovenske samostojnosti.

Pred vhodom v predsedniško palačo je postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

STA


Najbolj brano