Pahor s predsednico Malte tudi o Libiji

Predsednik republike Borut Pahor v Ljubljani gosti predsednico Malte Marie Louise Coleiro Preco, s katero sta izpostavila številne možnosti za poglobitev odnosov, tudi za okrepitev skromnega gospodarskega sodelovanja.

Predsednica Malte Marie Louise Coleiro Preco Foto: STA
Predsednica Malte Marie Louise Coleiro Preco Foto: STA

LJUBLJANA > Izrazila sta zaskrbljenost zaradi razmer v Libiji, ki po mnenju malteške predsednice niso nevarne le za Malto, ampak vso Evropo.

Borut Pahor in Marie Louise Coleiro Preco sta v nizanju podobnosti med Slovenijo in Malto izpostavila dejstvo, da sta državi, ki sta istega leta vstopili v EU, obe tudi sredozemski državi. Prav v tej luči sta razpravljala o možnostih povečanja gospodarskega sodelovanja. To je zelo skromno ne glede na dejstvo, da obe državi beležita gospodarsko rast, je dejal Pahor.

Omenil je možnost sodelovanja pri razvoju Luke Koper, saj da ima Malta številne izkušnje na področju logistike. Tovrstno možnost delitve izkušenj Coleiro Preca medtem vidi na področju izobraževanja, še posebej vloge, ki jo v njem igra šport. “Ta ima v slovenskih šolah pomembno mesto, zaradi česar ni presenetljivo, da slovenski športniki dosegajo dobre rezultate na mednarodni ravni,” je menila.

Posvetila sta se tudi vprašanju nekaterih kriz v regijah, v katerih se nahajata njuni državi - od ukrajinske krize do Islamske države. “Svet je danes manj varen, kot je bil, ampak to vsem tistim, ki smo privrženi miru, ne sme vzeti volje za iskanje načinov za rešitev vseh spornih zadev po mirni poti,” je dejal Pahor. Coleiro Preca je medtem izrazila razočaranje, da nekateri voditelji še vedno verjamejo v delitve in vojno.

Glede razmer v Libiji, kjer se krepi prisotnost borcev Islamske države, je Coleiro Preca poudarila, da razvoj tamkajšnjih dogodkov ni zaskrbljujoč le za Malto, temveč za vse sredozemske države, Evropo in ves svet.

Po besedah Pahorja je velika težava v tem, da Libija nima prave oblasti. “To je naraven humus za teroristične skupine, ki to izkoriščajo,” je dejal. Libijskim oblastem mednarodna skupnost po njegovih besedah ni pomagala v zadostni meri vzpostaviti novih oblasti, kar se nam sedaj maščuje. Borci IS so se med drugim sedaj približali EU bolj kot na Bližnjem vzhodu.

Še eno pereče vprašanje, prav tako povezano z razmerami na severu Afrike, so migracije ljudi prek Sredozemskega morja. Vstopna točka v Evropo je zanje pogosto prav Malta.

“Vprašanje migracij (...) ni vprašanje, ki ga lahko reši nacionalna rešitev, niti regionalna, temveč mednarodna,” je poudarila Coleiro Preca in poudarila omejenost ustreznih ekip na Malti za soočanje z navalom migrantov. Tveganja v primeru resnično velike krize bi bila za Malto prevelika, je dejala.

Spomnila je, da je Slovenija Malti pri reševanju težav z velikim številom beguncev priskočila na pomoč že leta 2010, ko jih je nekaj sprejela. Še naprej lahko po njenih besedah pomaga predvsem tako, da podpira sredozemske države, ki so najbolj na udaru, pri zavzemanju za skupno rešitev.

Malteška predsednica ima danes na programu še sprejem pri predsedniku DZ Milanu Brglezu in premierju Miru Cerarju. Uradni obisk v Sloveniji bo zaključila v četrtek.

Malteška predsednica se je danes srečala tudi s premierjem Mirom Cerarjem, s katerim sta velik del pogovora namenila okrepljenim migracijskim tokovom v Sredozemlju. Coleiro Preca je pojasnila, da jih ne skrbijo številne migracije na Malto zgolj iz bližnje Libije, temveč tudi iz držav Bližnjega vzhoda. Zavzela sta se za celosten pristop k reševanju vprašanja migracij, ki da se ga je treba lotiti v državah izvora.

Kot so še sporočili iz Cerarjevega kabineta, sta premier in predsednica potrdila odlične odnose med državama ter govorila o možnostih njihove nadaljnje poglobitve na področjih šolstva in športa, posebej pa gospodarstva. Strinjala sta se, da bi veljalo bistveno bolj izkoristiti potenciale sredozemskih morskih poti med državama.

Malteško predsednico je sprejel tudi predsednik DZ Milan Brglez, s katerim sta prav tako izpostavila možnosti za krepitev sodelovanja med državama, zlasti na področju turizma in podjetništva ter med pristanišči.

Coleiro Preca v pogovoru še dejala, da slovenska skupnost na Malti številčno narašča. Po njenih besedah gre za zelo mlado skupnost uspešnih Slovencev. Uradni obisk v Sloveniji bo malteška predsednica zaključila v četrtek.

STA


Najbolj brano