Pahor pozval zunanje ministre na Brdu k pogumnemu odpiranju zahtevnih tem

Zunanji ministri so v okviru procesa Brdo danes na Brdu pri Kranju začeli zasedanje, ki je posvečeno predvsem prihodnosti mladih na Zahodnem Balkanu in problemom migrantov v Sredozemlju.

Zunanji ministri so v okviru procesa Brdo danes na Brdu pri 
Kranju začeli zasedanje, ki je posvečeno predvsem prihodnosti mladih na Zahodnem Balkanu in problemom migrantov v Sredozemlju. Foto: STA
Zunanji ministri so v okviru procesa Brdo danes na Brdu pri Kranju začeli zasedanje, ki je posvečeno predvsem prihodnosti mladih na Zahodnem Balkanu in problemom migrantov v Sredozemlju. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Predsednik Borut Pahor jih je v uvodnem nagovoru pozval, naj pogumno odpirajo tudi najtežje politične teme.

“Pomembno je, da razpravljamo kot prijatelji o Jugovzhodni Evropi, še posebej o Zahodnem Balkanu,” je dejal Pahor v nagovoru osmim zunanjim ministrom iz EU in regije, v ospredju katerih sta bila predvsem srbski minister Ivica Dačić in njegov kosovski kolega Hashim Thaci, ki sta se tudi rokovala, s Pahorjem pa tudi prisrčno objela.

Predsednik Pahor je zbranim na konferenci, ki ji sopredsedujeta slovenski zunanji minister Karl Erjavec in njegov francoski kolega Laurent Fabius, še dejal, da širitev Evropske unije ne sme biti le tehnični proces, ampak predvsem politični.

Čeprav mora predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker najprej urediti notranje probleme v EU, pa ne bi smeli zanemarjati pričakovanj prebivalcev držav Zahodnega Balkana, ki si želijo v EU.

Zavzel se je tudi za reševanje problemov, preden se zaostrijo. Pri tem je spomnil na reševanje spora s Hrvaško glede meje. “S pomočjo EU in švedskega predsedstva pa smo našli kompromis,” je Pahor spomnil na dogodke, ko sta Slovenija in Hrvaška sklepali sporazum o arbitraži za določitev meje.

Iz tega sodelovanja se je nato razvil tudi proces Brdo, je še povedal predsednik Pahor, ki je bil leta 2010 kot predsednik vlade tudi pobudnik zagona tega procesa.

Ministri imajo sicer na dnevnem redu pobudo za boljšo perspektivo za mlade na Zahodnem Balkanu ter vprašanja varnostne in politične stabilnosti v evropski soseščini, pri čemer bodo predvsem govorili o razmerah v Ukrajini in južnem Sredozemlju, kjer je v nedeljo umrlo več kot 800 migrantov. Ocenili bodo tudi napredek pri obnovi v BiH in Srbiji po lanskih katastrofalnih poplavah.

Srečanja se iz članic EU udeležuje še italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni, medtem ko sta se zunanja ministra Avstrije in Hrvaške opravičila. Srečanja se udeležuje tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn, s katerim se je ob robu srečal tudi predsednik Pahor.

Na Brdu so tudi zunanji ministri Srbije, Makedonije, BiH, Kosova in Črne gore. Erjavec se bo ob robu ločeno srečal s kolegoma iz BiH in Makedonije, predvidena pa so tudi dvostranska srečanja drugih udeležencev zasedanja.

STA


Najbolj brano