Pahor posvetovanja o mandatarju začenja s poslanci SMC

Predsednik republike Borut Pahor bo v prihodnjem tednu, skladno z napovedmi, opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami o mandatarju. V ponedeljek se bo srečal s poslanci zmagovalke volitev SMC, v torek s SDS in Desus, medtem ko bo pogovore s SD, ZL, NSi, ZaAB in poslansko skupino narodnih skupnosti opravil v sredo, so sporočili iz urada.

Predsednik republike Borut Pahor bo posvetovanja o mandatarju začel v ponedeljek s poslanci SMC  Foto: Leo Caharija
Predsednik republike Borut Pahor bo posvetovanja o mandatarju začel v ponedeljek s poslanci SMC  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Borut Pahor ima po konstituiranju državnega zbora (DZ) 30 dni časa, da DZ predlaga kandidata za predsednika vlade. Pričakovati je, da bo predlagal predsednika SMC Mira Cerarja. Ta se z Desusom, SD, ZaAB in NSi pogaja za oblikovanje koalicije.

Če bi se pokazali jasni obrisi koalicije, bi predlog za mandatarja lahko DZ predlagal 18. avgusta, DZ pa bi o tem lahko odločal 22. avgusta, je predsednik republike Pahor dejal po nedavnem srečanju s predsednikom DZ Milanom Brglezom.

Pahor je v izjavi novinarjem takrat še poudaril potrebo po čim prejšnjem oblikovanju nove vlade. Nekateri problemi, aktualni in tisti, ki so na dnevnem redu vlad že dlje časa, so po njegovi presoji rešljivi le v primeru čim prejšnjega oblikovanja nove vlade s polnimi pooblastili.

Če bi DZ o kandidatu za mandatarja odločal 22. avgusta, bi upoštevajoč okvirne roke o celotni vladni ekipi lahko odločal sredi septembra, predvideva Pahor.

STA


Najbolj brano