Pahor odlikoval Primorski dnevnik in Društvo slovenskih izobražencev

Ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini je predsednik republike Borut Pahor danes Primorski dnevnik s srebrnim redom za zasluge odlikoval za ohranjanje nacionalne pripadnosti Slovencev v Italiji. Red za zasluge je zaradi povezovanja matične, zamejske in zdomske Slovenije prejelo Društvo slovenskih izobražencev.

Odgovorni urednik Primorskega Dnevnika Dušan Udovič je 
ob prejemu odlikovanja poudaril pomen časnika za Slovence 
v Italiji, ki tako dnevno dobijo tiskano slovensko besedo. 
Opozoril pa je tudi na težak finančni položaj časopisa. Foto: STA
Odgovorni urednik Primorskega Dnevnika Dušan Udovič je ob prejemu odlikovanja poudaril pomen časnika za Slovence v Italiji, ki tako dnevno dobijo tiskano slovensko besedo. Opozoril pa je tudi na težak finančni položaj časopisa. Foto: STA

LJUBLJANA > Primorski dnevnik je odlikovanje prejel ob 70. obletnici delovanja. Maja 1945 je v osvobojenem Trstu po drugi svetovni vojni namreč izšla prva številka Primorskega dnevnika.

“Primorski dnevnik kot najpomembnejši glasnik življenja Slovencev v Italiji”

“Po skoraj 20 letih molka se je v javnem življenju na Tržaškem vnovič začela uveljavljati slovenska beseda. Od tedaj izhaja Primorski dnevnik kot najpomembnejši glasnik življenja Slovencev v Italiji,” se je na slavnostni podelitvi glasila utemeljitev podelitve odlikovanja, ki ga je časnik prejel za zvestobo vrednotam, kot so svoboda in prijateljstvo med narodi, ter za prispevek k boljšemu medsebojnemu poznavanju in čezmejnemu sodelovanju.

Društvo slovenskih izobražencev pa je red za zasluge prejelo “za skrbno in sistematično ustvarjanje prostora za dialog, ki na študijskih dnevih Draga že pol stoletja povezuje matično, zamejsko in zdomsko Slovenijo”, se je glasila utemeljitev.

Društvo iz Trsta je dneve Draga prvič organiziralo pred 50 leti. Z organizacijo Drage je društvo želelo razpirati nove duhovne horizonte in krepiti kulturo dialoga.

Pahor: Kot Primorec sem na nek način zrasel s Primorskim dnevnikom in Drago

Borut Pahor je po podelitvi dejal, da sta odlikovanji sporočilo o enotnosti slovenskega kulturnega prostora. Priznal je, da je kot Primorec na nek način zrasel s Primorskim dnevnikom in Drago, ki da sta ga oblikovala.

“Draga je bil politični in intelektualni ambient, ki se je zdel v času moje mladosti uporniški. Odpiral je vprašanja, ki jih takrat v Sloveniji nekako ni bilo mogoče svobodno tematizirati. Na koncu 80. let je Draga v bistvu intelektualno prehitevala dogodke v Sloveniji in jih je pričakovala,” je povedal predsednik.

Odgovorni urednik Primorskega dnevnikaDušan Udovič je ob prejemu odlikovanja poudaril pomen časnika za Slovence v Italiji, ki tako dnevno dobijo tiskano slovensko besedo. Opozoril pa je na težak finančni položaj časopisa in “precejšnjo stisko zaradi krčenja javnih sredstev, ki jih že več kot 20 let preko zakonov dobiva od Italije”.

Pojasnil je, da so ob letošnji obletnici časnika italijanski lokalni deželni in državni vladi poudarili kočljivost položaja dnevnika. “Naleteli smo na razumevanje in prepričanje, da je treba časniku z ustrezno zakonodajo zagotoviti obstoj in razvoj. Prepričano smo, da se bo to zgodilo,” je povedal Udovič.

Predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor je ob prejemu odlikovanja dejal, da se je Draga vsa leta obstoja zavzemala za prosto izmenjavo mnenj, demokratično in socialno pravično družbeno ureditev, iskanje resnice ter je bila zvesta krščanskim načelom in slovenskim kulturnim koreninam.

STA


Najbolj brano