Pahor in Grabar-Kitarovićeva po telefonu o begunski krizi

Predsednik republike Borut Pahor se je po vrnitvi z obiska v Bruslju danes po telefonu pogovarjal s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović, s katero sta se strinjala, da obseg in resnost begunske krize zahtevata celovito in dolgoročno politiko Evropske unije do migracij, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik republike Borut Pahor se je po vrnitvi z obiska v 
Bruslju danes po telefonu pogovarjal s hrvaško kolegico 
Kolindo Grabar-Kitarović, s katero sta se strinjala, da obseg 
in resnost begunske krize zahtevata celovito in dolgoročno 
politiko Evropske unije do migracij, so sporočili iz urada 
predsednika republike. Foto: Wikipedia
Predsednik republike Borut Pahor se je po vrnitvi z obiska v Bruslju danes po telefonu pogovarjal s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović, s katero sta se strinjala, da obseg in resnost begunske krize zahtevata celovito in dolgoročno politiko Evropske unije do migracij, so sporočili iz urada predsednika republike. Foto: Wikipedia

LJUBLJANA > Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je predsednik Borut Pahor v pogovoru hrvaški kolegici Kolindi Grabar-Kitarović tudi predstavil dogovore, sklenjene v Bruslju, in jo pozval k tesnejšemu sodelovanju pri sprejemanju migrantov.

Slovenski predsednik se je v okviru dvodnevnega obiska v Bruslju v torek in sredo pogovarjal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, prvim podpredsednikom komisije Fransom Timmermansom in komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopulosom. Sogovornike je seznanil z razmerami v Sloveniji in opozoril na možnost resne zaostritve varnostnih razmer na Zahodnem Balkanu, če ne bo sodelovanja in reševanja begunskega problema na evropski način.

Da je položaj zelo resen, pa jih je po njegovih besedah prepričala zlasti namera, da Slovenija v pomoč policistom na meji pošlje vojsko z dodatnimi pooblastili. Načelno se je dogovoril tudi glede pomoči policijskih enot drugih članic unije slovenskim policistom na meji s Hrvaško in glede finančne pomoči. Pri pomoči policistom na meji bi šlo za ad hoc bilateralno pomoč s policisti iz drugih članic unije, ki bi jo usklajevala Evropska komisija.

STA


Najbolj brano