Pahor in Duda kljub razlikam s skupno izjavo glede prihodnosti EU

Slovenski predsednik Borut Pahor in njegov poljski kolega Andrzej Duda sta danes v Ljubljani potrdila dobre odnose med državama in se zavzela za njihovo še dodatno poglobitev. Sprejela sta tudi skupno izjavo glede prihodnosti Evropske unije, čeprav so stališča držav glede nekaterih aktualnih vprašanj, kot sta dejala, tudi različna.

Slovenski predsednik Borut Pahor in njegov poljski kolega 
Andrzej Duda sta  v Ljubljani potrdila dobre odnose med 
državama in se zavzela za njihovo še dodatno poglobitev. Foto: Daniel Novakovic/Sta
Slovenski predsednik Borut Pahor in njegov poljski kolega Andrzej Duda sta v Ljubljani potrdila dobre odnose med državama in se zavzela za njihovo še dodatno poglobitev. Foto: Daniel Novakovic/Sta

LJUBLJANA > “V vzajemnem nacionalnem interesu Slovenije in Poljske je, da se odnosi še bolj poglobijo in da so še bolj intenzivni. To je v dvostransko in evropsko korist,” je povedal Borut Pahor drugi dan uradnega obiska poljskega predsednika v Sloveniji.

V nedeljo sta se Pahor in Andrzej Duda sestala s predsedujočim predsedstvu Bosne in Hercegovine Mladenom Ivanićem in se posvetila razmeram na Zahodnem Balkanu. Poljski predsednik je slovenskemu gostitelju opisal tudi poljske poglede na dogajanje v vzhodni soseščini, zlasti v Ukrajini, pa tudi v Belorusiji, je povedal Pahor.

Na novinarsko vprašanje sta se dotaknila arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer je Pahor izpostavil, da Slovenija ne pričakuje, da bi se države postavljale na stran bodisi Slovenije bodisi Hrvaške, ampak da bi podprle mednarodno pravo in izvajanje odločitev mednarodnih sodišč. Duda pa je na drugi strani dejal, da se Poljska ne namerava vmešavati v to zadevo, da pa podpira vsakršno rešitev, ki bi jo podprli obe državi.

Govorila sta tudi o gospodarskem sodelovanju. Poljska je z 1,5 milijarde evrov skupne menjave sedma najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije.

Duda je Pahorja povabil na “vrh treh morij”, ki ga bo Poljska julija gostila v Wroclavu in naj bi bil namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja regije med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem. Slovenija je s svojo Luko Koper zelo pomemben del te vizije, ki naj bi prinesla “globalno regijo”, privlačno za gospodarstvo in turizem, je povedal poljski predsednik.

STA


Najbolj brano