Pahor in Cerar v nagovoru diplomatskemu zboru izpostavila prizadevanja za mir

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar sta ob začetku novega leta danes na Brdu pri Kranju gostila tradicionalni sprejem za diplomatski zbor. Pahor je v nagovoru poudaril, da je ohranitev mednarodnega miru in varnosti naloga številka ena. Cerar pa je poudaril preventivno in proaktivno delovanje za strpnost.

Tradicionalni sprejem za diplomatski zbor ob začetku novega leta, ki sta ga priredila predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA
Tradicionalni sprejem za diplomatski zbor ob začetku novega leta, ki sta ga priredila predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Borut Pahor meni, da sta svetovni mir in varnost danes v slabši kondiciji kot včeraj. “Če je ta ocena točna in ne zgolj prehodna, je nastopil čas, ko bo treba temu vprašanju posvetiti veliko več politične in vse druge pozornosti, kot smo jo vložili v to od padca berlinskega zidu naprej,” je poudaril in opozoril, da so socialne razlike najbolj vnetljivo sredstvo za spore in upore.

Večji nadzor in represija omejita terorizem le za kratek čas

“Občutki izključenosti, neenakosti in ponižanosti so humus dopustnosti za prevratniške vzgibe. Ti so lahko ideološke, verske ali vsake druge narave,” je dejal Pahor in dodal, da je dodatna težava takih okoliščin, da niso hitro rešljive. Toda to nas ne sme odvrniti od tega, da ne bi vztrajali pri začetih projektih in zasnovi novih, ki se spopadajo s temi kolosalnimi problemi, je pozval.

“Samo na kratek, res zelo kratek čas, je mogoče omejiti terorizem ali druge pogubne fenomene z večjim nadzorom ali represijo. Na dolgi rok pa bomo ohranili mednarodni mir samo z odpravljanjem temeljnih in dejanskih razlogov za močne in celo prevladujoče občutke izgube dostojanstva posameznika ali celih skupnosti, narodnih, verskih ali drugih,” je opozoril Pahor.

Slovenija za kulturo miru, humanosti in nenasilja

Tudi Miro Cerar je dejal, da do pravega miru lahko resnično pridemo le tam, kjer bomo boj zoper zlo uspeli preseči s preventivnim in proaktivnim delovanjem za strpnost, nediskriminacijo in vzpostavljanje prijateljskih vezi med državami, posamezniki in družbenimi skupinami.

“Slovenija je pridružena državam, ki se borijo proti terorizmu, vendar pa naj poudarim, da se ob tem zavzema predvsem za take ukrepe, ki kar najbolj uveljavljajo kulturo miru, humanosti in nenasilja. Vsak nasilen boj nosi v sebi nevarnost, da sproži še ostrejše protireakcije in tako ne uspe doseči svojega cilja, to je svobode in miru,” je opozoril premier.

Pahor je poudaril, da bo slovenska evropska in zunanja politika instrument miru, prijateljstva in vsestranskega sodelovanja z vsemi narodi in državami. “Ni dvoma, da bo zlasti v aktualnih okoliščinah aktivna privrženka vseh pobud, ki bodo krepile mednarodni mir in varnost,” je dejal in dodal, da Slovenija ima in želi ohraniti ter poglobiti prijateljske odnose z vsemi narodi in državami, tudi tistimi, ki so bile doslej dlje od naše politične in gospodarske pozornosti.

Poziv k odprtju veleposlaništev v Ljubljani

Cerar je zbrane diplomate, ki so akreditirani v Sloveniji, povabil, da svojim prestolnicam, tistim, ki tega še nimajo, priporočijo razmislek o odprtju veleposlaništva v Ljubljani. Tako večjemu delu diplomatskega zbora ne bi bilo treba na ta dogodek pripotovati od daleč.

Čeprav je bila tudi Slovenija primorana zmanjšati svojo diplomatsko mrežo, je Cerar prepričan, da v diplomaciji še tako kreativne oblike sodelovanja ne morejo v celoti nadomestiti stalne prisotnosti in osebnih stikov v državi.

Januzs: Dobro sodelovanje med verstvi v izogib ekstremizmu

V imenu diplomatov je na sprejemu govoril doajen diplomatskega zbora, apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz. “Kot diplomati želimo podpreti vsa prizadevanja organov te države in državljanov, ki so predani ohranjanju svobode, miru in blaginje,” je zagotovil.

Dodal je, da se ob vseh novih izzivih zanašamo na odločnost in modre odločitve vlad pri iskanju učinkovitih skupnih načinov za odziv na izredne dogodke in spopadanje z zlemi silami, ki ogrožajo svetovni mir. V Sloveniji pa je Janusz ocenil, da med verstvi obstaja duh dobrega sodelovanja, ki zagotavlja, da se lahko izognemo ekstremizmu.

STA


Najbolj brano